Николай Мелемов е кмет на Смолян от 2011 година. Бил

...
Николай Мелемов е кмет на Смолян от 2011 година. Бил
Коментари Харесай

Кметът на Смолян: Планетариумът ни ще стане най-хубав на Балканския полуостров 

Николай Мелемов е кмет на Смолян от 2011 година. Бил е народен представител в 41-ото Народно заседание. Завършил е ветеринарна медицина в Харковския зооветеринарен институт (Украйна) и ВИПОНД по специалността „ Национална сигурност “. Преди да стане кмет е работил като ветеринарен доктор, уредник на превоза, действен служащ в работа „ Сигурност “ на Регионална дирекция на вътрешните работи – Смолян, шеф на компания „ Дермакс “ ООД.
го потърси за изявление по няколко тематики, които са от публичен интерес за Смолян.
Г-н Мелемов, ГЕРБ още веднъж е първа политическа мощ в област Смолян след тези избори, само че с един депутатски мандат по-малко. Какво съгласно вас, в качеството ви на регионален координатор, демонстрираха резултатите – губеща или печеливша е ГЕРБ?
Спечелихме 7 от 10 общини в Смолянска област. Традиционно в Мадан, Рудозем и Борино първи са Движение за права и свободи. ГЕРБ има 29% и половина. Сравнявам ги на първо място с резултатите на национално равнище и нашите са по-добри. Всеки може да направи разбор за себе си, а политическите разбори ги вършат политолози, социолози, публицисти. Аз считам, че се представихме почтено.
Очаквахте ли такава солидна поддръжка за " ИТН ", Движение за права и свободи да усили гласовете, въпреки и с малко, Българска социалистическа партия да се срине по този начин?
Аз чаках, че " ИТН " ще са с добър резултат, само че той се оказа още по-добър от упованията ми. Вижте, и пандемията може да има значение, само че хората желаеха нещо ново. Така е устроена логиката на психиката на човек. Възложиха, както и преди се е случвало, на нови хора ръководството на страната. Не бих коментирал този резултат дали е добър или неприятен. Той е реалност. Движение за права и свободи си имат солидни позиции в нашата област. Българска социалистическа партия загуби доста. Но " ИТН " взеха гласове и от Българска социалистическа партия, и от ГЕРБ. 
На доста места в Смолян улиците са в тежко положение, със застрашително зейнали дупки, а нищо не се прави, с изключение на тротоари по ул. „ Хан Аспарух “. Какво е планувано за този строителен сезон, по кое време ще стартира преасфалтирането?
Дупките са най-вече там, където се прави водният цикъл. Планирали сме много работа. Направихме улица " Момина канара ". Там, където може да се работи, ние си поемаме. За водния цикъл общината нито е възложител, нито сътрудник. Водим диалози с тях. Те имаха желание в края на март да стартират преасфалтирането, само че зависи от времето. Надявам се да асфалтират бързо и плътно, тъй като има интервал, в който хората изчакват и одобряват неудобството с самообладание, само че когато продължи повече, се изнервят, което е обикновено. Водният цикъл е тестване за целия град, защото е тежък и доста сериозен план. Стараем се да поддържаме разговор с разнообразни реализатори. Истината е, че не сме в позиция да водим, тъй като не сме възложители. Опитваме се с добър звук и с съгласие да работим с тях. Имаме уверението, че са съвсем подготвени. Времето да разреши и ще стартират да асфалтират.
По каква система ще се асфалтират разкопаните за водния цикъл улици, по какъв начин ще се разберете с ВиК? При старта на плана споделиха, че в случай че се разкопава по-малко от половината улица, те ще асфалтират половината. Ако разкопаят повече от половината, ще асфалтират цялата, само че въпреки всичко по какъв начин ще се действа?
Тук не е толкоз до схващане. Има разпоредба, която регламентира тази активност. Там, където те няма да асфалтират цялата улица и другата половина е в неприятно положение, ние ще я асфалтираме. Въпросът е те да почнат, ние ще вървим след тях. 
Не може ли да платите на тяхната компания да асфалтира улиците изцяло?
Нямаме контракт с тях. Ние имаме определен реализатор. Те си имат собствен. Ситуацията е деликатна.
Кой първи ще асфалтира - вие или те?
Те, тъй като те разкопават. Те са водещи. Най-важното е, че на финала, когато всичко завърши, ще оставим улиците в положително положение. Там, където няма воден цикъл, ние ще асфалтираме. Предстои да създадем улица " Перелик " откакто направихме " Момина вода ", „ Дичо Петров “ също.
Имате преведени 6 млн. лв., имате определен реализатор и контракт. Колко улици ще се обновят през този строителен сезон?
Имаме лист, който е много дълъг. Някъде има потребност от непълен ремонт, другаде – от повсеместен. По приоритет ще вървим и ще гледаме да свършим оптимално огромен размер работа.
С кучешкия подслон до каква степен се стигна, по кое време ще прибирате кучетата от града?
Има още неща за обзавеждане и съоръжение, само че приютът е въведен в употреба. Работи и не са спирали да прибират животни. Тук е мястото да благодаря на природозащитниците, които обичат кучетата. Те са ни в голяма помощ. Оценявам високо ангажираността им. Хранят ги, грижат се за тях. Надявам се, усеща се в града, че има смяна. Има някъде кучета, само че е доста значимо дали са с марки. Тоест, те са кастрирани и обезпаразитени. По закон ние би трябвало да ги връщаме от мястото, откъдето ги вземем. Приютът е краткотраен. Колкото и да е огромен, той няма да побере безусловно всички кучета. Все отново обаче, когато са кастрирани, не се събират на глутници. Особено значими са женските, за които поставяме доста усърдие.  
По какъв метод ще работи приютът?
Прибира се кучето, обработва се. Ако някой изиска да го осинови, го даваме. Ще намерим метод да ги снимаме и да ги демонстрираме, в случай че някой си хареса, ще му го подарим. Иначе ги връщаме на мястото, от където са взети, и на тяхно място влизат други. Капацитетът на приюта е 40-50 кучета, изпълнен е първият стадий. Общата стойност на целия подслон е над 1 млн. лв., като първият е за 270 000 лева Ако успеем да осигурим пари, ще осъществим целия план.
Важна задача за тази година е. Има ли подготвеност за работа и какво тъкмо ще се прави?
Скоро следва първа копка за строително-монтажните работи. След това ще бъде оповестена процедура за оборудването. Надявам се до края на годината да имаме един безусловно освежен планетариум, който ще бъде на европейско и международно равнище, тъй като оборудването се създава в този момент, последно потомство. По света има доста хубави планетариуми, само че нашият може би на Балканския полуостров ще е най-хубав. Догодина ще стане още по-интересен за визити. И до момента си беше атракция, само че 40 години след построяването му и техниката е към този момент на друго равнище. Около планетариума ще създадем дребен парк. Ще стане място и за отдих, и за развлечение. Проектът в действителност е доста обещаващ.   
Проектът за промяна на печките на дърва към момента е блокиран от Горна Оряховица и несъмнено не сте получили финансиране, само че каква част от подготвителните задания сте изпълнили?
Продължаваме да работим. И коронавирусът ни забави с близо година. Трябваше да се създадат анкети, срещи с хора, само че в изискванията на пандемия нямаше по какъв начин. Сега се вършат срещи с хората, вършат се паспорти на тези 2500 семейства. Срокът е в края на май месец. След това към този момент в връзка с оперативната стратегия се надявам, в случай че няма спомагателни усложнения, през юни-юли да обявим процедура за самите уреди. Ако тя върви наред и няма обжалване, може би ноември-декември ще се конфигурират новите уреди.
Но тези периоди са евентуално най-оптимални?
Да, това е най-оптимистичният вид. Знам, че за хората е значимо да си създадат сметка дали да купуват дърва, или ще минават на различен тип отопление. Аз по тази причина благодаря на всички публицисти, тъй като посредством вас осведомяваме хората по какъв начин върви работата. На нас ни се желае всичко да става доста бързо, само че има фактори отвън нас, които не можем да предвидим. С Горна Оряховица доколкото знам откриха някакво решение за съглашение.
За боклука – задължението ви беше да организирате сметосъбирането като общинска активност, само че в последна сметка още веднъж възложихте на " Титан " тази работа. Защо?
Намерението ни беше да получим безплатна помощ от държавното управление или от ПУДООС, с цел да стартираме сами тази активност. Другият вид беше да вземем заем. Аз десета година съм кмет и не мога да си разреша да взема лихвен заем, тъй като това значи да натоварим бъдещите генерации. И освен. Такъв заем би утежнил целия живот на общината. Всички знаете, че и базата, и всичко друго беше продадено. Трябва да стартираме от нула. Рискът е сериозен освен за настоящето ръководство, а и за бъдещото. В последна сметка главната роля в почистването е на общината, само че ми се ще и жителите да вземат участие. Получаваме доста сигнали и реагираме незабавно. Установяваме нередности, глобяваме компанията, само че би било добре и жителите да са съпричастни - да се стараят да пазят чисто и да подават сигнали. Другото е наша работа. Смятам, че с общи старания ще въведем ред. Сега ще купим и съдове за облекла, ще сложим на няколко места, също по този начин ще сложим съдове за компостиране, повече и за разделно събиране. Доста неща сме набелязали за възстановяване на тази активност и резултата от нея. Градът ще бъде добре обзет. Ако си създадем тази просвета, ще си подобрим ситуацията сами.
Имаше участници в поръчката обаче, само че отново се стигна до " Титан ", за какво?
Честно ви споделям, не съм се занимавал и не ми е работа да се занимавам с тази процедура. Имаше назначени адвокати, от отдел " Екология " също, само че единствен индикатор беше цената. Нищо друго. Те са дали най-хубава цена. Процедурата не е обжалвана на никакъв стадий. Тоест, тя е законосъобразно извършена и участниците в нея са я приели за такава.
Вие самият по какъв начин приехте крайния резултат от процедурата, толкоз се изговори против тази компания и най-после отново тя, въпреки и с друго име?
Такава е кметската работа. Много пъти и пред Общинския съвет съм казвал да не пишат имената на хората и на компаниите, тъй като би трябвало да се абстрахираме, когато решаваме проблеми в публичната си работа. От тази компания и на избори са работили срещу мен. Ако предпочитам за у дома, няма да са те, само че когато става дума за публични средства, аз нямам право на персонално мнение. 
Упрекваха ви, че сте помогнали на, чиято къща се свлече, а не сте помогнали на хората, чиито къщи бяха с отвеян от вятъра покрив. Какво се получи в действителност?
Благодаря ви за въпроса. Важно е да го изясня, тъй като се получава конспирация с това съпоставяне. Помагали сме съвсем на всички наши съграждани, потърпевши от злополучие - със средства и материали, въпреки да не сме покривали напълно разхода. Сутринта след бедствието бях там. Впоследствие къщата се оказа застрахована, а Юлиян Инджов, който им е комшия, е поел ремонта. Другата къща, по-нагоре, се оказа, че на адреса ѝ не живее никой. Води се незавършена, в градеж и притежателите са на адреси другаде. Нито един човек няма регистриран в къщата. На кой да дадеш пари!? И след това при инспекция от Сметната палата по какъв начин ще докажеш, че не си извършител!? Такъв е правилото и когато даваме общински жилища. Даваме на хора, които са в последна потребност, касаеща на следващия ден къде ще живеят. Всъщност конспирация няма. Никога няма да откажем помощ на хора, които са в потребност, само че в помощта би трябвало да има смисъл. Вместо на тях, сме дали тези пари другаде, където е било по-необходимо. Ние в общината не употребяваме някакви луксове, нито вървим на екскурзии и командировки, нито караме скъпи джипове. Не харчим пари ненужно.    
По кои други значими планове ще работите това лято?      
Спечелихме план за замяна на уличното осветяване с LED-лампи. Ще сменим над 3000 тела. Ще създадем по-комфортна среда, ще понижим разноските. По всички благоприятни условия на националния проект за възобновяване ще аплайваме. Ще работим по построяването на обществени жилища. Предстои да се пусне в деяние Дневният център за хора с деменция. Той е изцяло подготвен. Ще възобновим напълно каскадата на центъра. Ще я създадем с музика и цвят, да стане притегателно място за всички смолянчани - за сватби, за абитуриентски балове. Прави се веднъж на 40 години. Ще ремонтираме покрива на театъра, покрива на журналиста (сградата на някогашния вестник „ Родопски порив “ – б. а.) също. Планирали сме ремонт на детската градина в Устово, на 4-то и на 5-то главно учебно заведение. Те останаха, другите са ремонтирани. Смятаме да възобновим тротоарите по основния бул. " България. Не сме се отказали от концепцията за втори етаж на паркинг на остарелия център до изгорялото учебно заведение.
Градът се задъхва поради потребност от паркоместа, няма ли по какъв начин да се обособят нови зони?
Лошото е, че няма общински места, които да се трансфорат в паркинг. Предстои да възложим планиране за етажния паркинг и бързо ще стане.  
А има ли потенциал Смолян за зимна пързалка, защото градът е високопланински?
Мисля, че в случай че имаше потенциал, някой частник щеше да я направи.  
Държавната дотация за финансови разноски в какво ще я вложите?
В селата най-много. Имаме 86 обитаеми места. Там би трябвало да създадем това, което е приоритет за съответното обитаемо място. Не можем обаче да избегнем метода – там, където живеят повече хора. А и по този начин би трябвало да бъде – където живеят повече хора, там гледаме на първо време да решаваме проблемите.  
Интервю на Анита Чолакова
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР