Николай Чапански, автор и водещ на фолклорни предавания по Радио

...
Николай Чапански, автор и водещ на фолклорни предавания по Радио
Коментари Харесай

Бисерът сред кларинетистите създаде оркестър „Бисери“

Николай Чапански, създател и водещ на фолклорни излъчвания по Радио Пловдив, [email protected]

Ромският Ален Делон е най-прочутият представител на Котленската кларинетна школа. Наричат го родоначалника на неповторимия и изразителен жанр на свирене, обичания реализатор на няколко генерации почитатели.

Когато стане дума за Котел, незабавно се сещаме за многочислените котленски музикални родове. Първото място е непокътнато за кларинетистите и едвам след тях се подреждат артистите. Никой не знае точния им брой, тъй като всеки един от тях свири, и то прелестно. Но измежду цялата тази плеяда има един музикант, който се откроява. Всеки обожател на националната музика ще ви каже, че това е Младен Малаков.

Той е правоприемник и последовател на остаряла родова традиция, датираща няколко генерации обратно във времето. Точно тя му оказва помощ, когато още е на едвам тринадесет години, да застане паралелно до музикантите, налагащи стандарти - Ибро Лолов и Трайчо Синапов. Всъщност надали има музикант от поколението му, който да не е имал привилегията да е работил с него. Уникалният му звук се разпознава още в първите секунди. Продължител на родовата традиция е и синът му Ангел - представител на новата вълна инструменталисти. Шушука се, че обичаният кларинетист на починалия учен Петко Радев е Младен и в това няма нищо инцидентно.

Винаги в спомените на почитателите ще останат тези незабравими години през 80-те, когато дружно с Нешко Нешев, с Пайчо Иванов, с Матьо Добрев и Гюрай той сътвори оркестър „ Бисери “. Оркестър, формиран от виртуози, който в продължение на съвсем четири десетилетия продължава да постанова стандарти в сватбарската музика. Това напомня Емил Григоров - Капитана от Асеновград, който следи развиването му през последното десетилетие.

От няколко години свързва живота и креативния си път с една от емблематичните сватбарски певици - дамата глас Надка Малакова.

При това й приляга изцяло разумно, тъй като песните, които пее, са едни от най-сложните, изобилстващи с доста богата орнаментика. Ако споделят за Младен, че е бисерът на кларинетистите, то тя е фолклорният елмаз на националните певици. Миналата неделя те взривиха хилядната аудитория на събора в първомайското село Татарево.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР