Николай Чапански, автор и водещ фолклорни предавания по Радио Пловдив,

...
Николай Чапански, автор и водещ фолклорни предавания по Радио Пловдив,
Коментари Харесай

Първи в България: Музей на гайдата стягат в село Стойките

Николай Чапански, създател и водещ фолклорни излъчвания по Радио Пловдив,

Събират експонати, остарели фотоси, мемоари за гайдари и обичайни костюми от цялата страна

Започва събирането на експонати за бъдещия Музей на гайдата в село Стойките. Това става по самодейност на Организационния комитет на Националния гайдарски събор „ Апостол Кисьов “. Залата на читалищната постройка, в която е планувано да се подреди музеят, към този момент е ремонтирана и първите гайди са изложени. Това съобщи Мария Кисьова, ръководител на читалищното настоятелство и дълготраен началник на отбор „ Борика “.



Мария Кисьова

Смолянското село Стойките е център на родопската гайдарска традиция, която има своите ярки проявления в лицето на десетки гайдари, чието майсторство се почита и помни. Каба гайдата е обичан музикален инструмент и съпровожда фамилните, родовите и селищните празници. От Стойките е и фолклористът Апостол Кисьов, който през 1961 година основава, управлява и дирижира фамозният оркестър „ Сто каба гайди “. Тази година се навършват 60 лета от основаването на оркестъра, само че гайдарски събор няма да има, тъй като не е включен в културния календар на община Смолян поради пандемията. Ядрото на това неповторимо музикално формирование е от стойченски свирци и по тази причина имената им са изписани на специфична плоча до бюст-паметника на Апостол Кисьов, отрит преди две години.

За основаването на музея започва и акция по набиране на експонати от цялата страна, тъй като ще обгръща гайдарското изкуство от всички фолклорни области, а освен от Родопите. Всеки искащ може да подари гайди, чанти за съхранението им, инструментариум за изработването и заготовки. Ще се одобряват и обичайни костюми (или обособени детайли от тях) на гайдари, а и на известни артисти и певици и техни фотоси от друго време, които ще се преснимат от професионален фотограф и ще бъдат връщани. Могат да бъдат предоставени и записи - на хартия и звукови, на разнообразни гайдарски истории, които може да опишат. Добре е към всеки предмет да има изложение: от кого е направен, на кого е принадлежал, в какъв интервал от време е употребен. Това ще бъде историята на всеки експонат към сбирката, която ще се подреди в Музея на гайдата, прецизира Мария Кисьова, която е главен „ мотор “ на плана.

Всеки, който има опция и предпочитание да поддържа родолюбивата самодейност, може да предава предметите в Народно читалище „ Пробуда-1903 “ в Стойките, които ще бъдат одобрявани от секретаря на читалището Мария Пичурова против списък и контракт за подаяние. Първите предмети, гайди, принадлежности и скъпи фотоси са постъпили от сина на Апостол Кисьов - Лазарин, и от околните на гайдаря Енчо Пашов, който почина след случай в занаятчийска си работилница в Стария град преди 10 години. Потърсени са околните на едни от първите гайдари в Момчиловци и Соколовци - Лазар Каневски и Стефан Захманов, които също ще се включат със свои гайди, носии, медали и фотоси в първия български музей на гайдата.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР