Николай Бинев е председател на настоятелството на читалище Просвета в

...
Николай Бинев е председател на настоятелството на читалище Просвета в
Коментари Харесай

Читалище „Просвета” продължава с празничните концерти

Николай Бинев е ръководител на настоятелството на читалище ”Просвета ” в Аспарухово. Основано през 1927 година читалищните дейци го трансформират в привлекателен център за прогресивните младежи от квартала, за тези, които пишат стихове, свирят на музикални принадлежности, пеят и танцуват. През 1960 година читалището се реалокира в новата постройка, ражда се танцовата самоинициатива на читалището. Първият танцов състав е учреден през 1960 година. Вече 60 години танцовата самоинициатива на НЧ “Просвета ” възпитава в родолюбие и почитание към българския фолклор няколко генерации кварталци. През юни 1967 година читалище ”Просвета ” провежда първото надпяване на национални хорове, инструментални сформира и самостоятелни реализатори под надслова “Аспарухово пее и танцува ”. По-късно надпяването се трансформира в годишен и обичаен празник на кв.Аспарухово и визитка на читалището. От неговата сцена са почнали своя креативен път доста аспаруховски гении. Празникът без спиране се организира в първите летни дни на м. юни. До 2000 година – в местността “Боровец ” всяка втора неделя от месеца, и след преместването в красивия Аспарухов парк – всяка втора събота.
В същата 1967 е основан и колективът по национална шевица, приел по-късно за патрон Райна Княгиня. За 50 годишния си празник Народно читалище “Просвета ” е удостоено с медал “Кирил и Методий ” – ІІІ степен.
С Николай Бинев беседваме във връзка 90-годишнината от основаването на културното средище, която беще маркирана с трогателен концерт в залата на варненската опера.

- Г-н Бинев, публиката приветства на крайници участниците в юбилейния концерт, каква е цената на този триумф?
- Зад всичко, което показаха изпълнителите, стоят гении, само че и доста труд, плам, неукротим ентусиазъм за изява. Затова първите ми думи са израз на дълбока признателност към всички наши реализатори, към фамилиите им, към преподавателите, към всички съидейници и другари на читалище „ Просвета ”. Направихме концерта във Варненската опера, защото салонът на читалището, който е с 500 седящи места, се нуждае от стабилен ремонт. Но не разполагаме със средства. Все още се надяваме на институционална поддръжка от страна на община Варна. Но обмисляме дали да не открием дарителска сметка, с цел да ускорим процесите. Убедени сме, че такава зала е нужна освен на Аспарухово, където има 6 учебни заведения, а на цяла Варна.

- Колко са участниците в другите действия към днешна дата?
- Над 150 са самодейните обединения, само че със спортните школи евентуално надвишават 200. Това са деца, средношколци и възрастни. Детски тавнов състав, вокални групи, типичен и съвременен балет, спортни танци, школи по изобразително изкуство...Освен тях са спортните клубове по джудо, карате, айкидо, тенис, аеробика и други

- Читалището е сътрудник на още две учебни заведения по европроект, какви са хоризонтите му?
- Проектът е с двугодишно финансиране и развива млади гении. Ние предоставяме базата за школите, които са безвъзмездни за посетителите, развиват се млади инструменталисти – китара, бас китара, ударни принадлежности, гъдулка, гайда. Крайната ни цел е да подготвим духов оркестър, а децата, които обгръща самодейността, са от 4 и 5 клас.

- Какви начинания приготвя читалище „ Просвета ” в културния календар на Варна?
- От тук нататък до Коледа следва цикъл от празнични концерти на всички обединения, които участваха в юбилейното издание. Пред аудитория и пред родителите си ще се показват още веднъж всички детски певчески и танцови сформира, танцовия състав „ Мегдана ”, следва концерт на певческите обединения „ Аспаруховски бриз ” за остарели градски песни и на фолклорния „ Авлига ”. А по-късно продължаваме традицията да разкриваме нова галерия всеки месец в читалището. Последната беше на украинския художник Виктор Мосейчук. За напред ще продължаваме да представяме наши и задгранични създатели.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР