Николас Бусе, Дойче Веле, Франкфуртер Алгемайне Цайтунг, www.faz.netНикой на Запад,

...
Николас Бусе, Дойче Веле, Франкфуртер Алгемайне Цайтунг, www.faz.netНикой на Запад,
Коментари Харесай

Грешката на Меркел: ничията земя, от която Путин къса парчета

Николас Бусе, Дойче Веле, " Франкфуртер Алгемайне Цайтунг ", www.faz.net

Никой на Запад, включително и някогашната немска канцлерка Ангела Меркел, не носи никаква виновност за това, че Путин атакува една мирна прилежаща страна. За това решение виновен е единствено съветският президент. Но срещата на върха на НАТО в Букурещ през 2008 година, на която Меркел отхвърля да е постъпила погрешно, е част от злощастната предистория. Тази среща, на която на Украйна и Грузия беше дадено участие в Алианса, в действителност беше белязана от една неправилна преценка, както се изрази украинският президент Зеленски.

Най-лошото от всички вероятни решения

На срещата в Букурещ тогавашният американски президент Джордж Буш искаше да реализира бърз банкет на двете някогашни руски републики. Германия и Франция обаче се опълчиха - явно от предпочитание да се съобразят с ползите и паниките на Русия. Резултатът беше един характерен компромис: двете страни получиха заричане за участие, което обаче не беше осъществено.

Съединени американски щати и НАТО излъгаха Горбачов, че Алиансът няма да се уголемява нито сантиметър на изток, гласи съветската публична теория. Но правилно ли е? Наистина ли преди време Москва е била излъгана от Запада? Ето историческите обстоятелства.

Излъга ли Путин за Украйна: инспекция на обстоятелствата
Украйна - неутрална като Австрия. Това ли е решението?
Това беше най-лошото от всички вероятни решения. Ако тогава Украйна беше призната в НАТО, Путин надали щеше да дръзне да я нападне. И в случай че я нямаше вероятността за присъединение на страната към Алианса, щеше да отпадне най-малко този предлог за съветските офанзиви, които започнаха още същата година с нахлуването в Грузия.

Ничия земя

Така решението от Букурещ на процедура сътвори в Източна Европа една стратегическа ничия земя, от която Путин към този момент 14 години къса обособени части. Това несъмнено не беше шедьовър на западната дипломация.

Николас Бусе, Дойче Веле, " Франкфуртер Алгемайне Цайтунг ", www.faz.net
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР