Никога в рамките на НАТО не се е обсъждало изпращането

...
Никога в рамките на НАТО не се е обсъждало изпращането
Коментари Харесай

Ивайло Иванов: Изпращането на сили на НАТО в Украйна никога не е обсъждано в рамките на организацията

Никога в границите на НАТО не се е обсъждало изпращането на сили на Алианса в Украйна, още повече изпращането на сили в Украйна, които да вземат участие в бойни интервенции, т.е., директно да се борят с съветските окупационни войски. От тук нататък, всяка страна-член на НАТО има право да преценя заканите за нейната сигурност и да работи в сходство с тези закани. Това разяснява в предаването " България, Европа и светът на фокус " на Радио " Фокус " Ивайло Иванов от Съюза на офицерите " Атлантик ".

Той означи, че през последните седмици виждаме, че разнообразни страни считат, че съветската експанзия против Украйна доближава равнища, които директно заплашват тяхната сигурност и че те в даден миг може да бъдат принудени да вземат ограничения и да изпратят свои въоръжени сили под някаква форма в Украйна.

" Но даже когато се вършат тези разисквания, никой не приказва за присъединяване в директни бойни дейности. Това, което притегли най-голямо внимание, беше изявлението на френския президент. Но още веднъж споделям, когато той говореше за тези неща, той не говореше за присъединяване в директни бойни дейности против Русия. Това, което както Франция и френския президент декларира, имаше и разискванията в част от източноевропейски страни, Балтийските страни, е да бъде оказана помощ във връзка с противовъздушната защита и част от Западна Украйна да бъде предпазена. Или от територията на държави-членки на НАТО, само че без организацията да бъде ангажирана като такава, от тяхна територия да бъде оказвана отбрана на Украйна във връзка с противовъздушната защита, т.е., да бъдат сваляни дронове, крилати ракети, които апропо, в огромната си степен са ориентирани против цивилна инфраструктура, те не са ориентирани против военни обекти. Или в това число с авиация да бъде подсигурявана тази противовъздушна защита, като тук още веднъж споделям, това няма да докара до ескалация на спора. Разбира се, съветската теза ще бъде, че това е ескалация на спора, тъй като нито една от тези страни, в случай че решат да вземат такова суверенно решение, което е тяхно право, няма да ги изправи в директен конфликт с съветските сили.

Да кажем, в случай че приказваме за авиация, съветската авиация изобщо не навлиза на територията, която украинската страна управлява, те работят зад фронтовата линия. Така че няма да има директен конфликт, още повече, че както споделих, те ще работят в Западна Украйна. И от тази позиция, тук всяка страна има право да реши по какъв начин ще работи в тази обстановка ", обърна внимание Иванов.

Той добави, че задействането на член 5 и ангажирането на НАТО ще имаме единствено когато бъде нападната страна-членка: " Тоест, в случай че на територията на дадена страна в границите на НАТО реши и се възползва от суверенното си право да вземе някакво решение, което касае нейната сигурност и изпрати войски, в тази ситуация в Украйна, освен това още веднъж споделям не в директни бойни дейности, това няма да вкара НАТО във война, това си е отговорност на самата страна-членка, която е решила да постъпи по този начин и тя ще си носи отговорностите и следствията, в случай че тези нейни сили бъдат атакувани на Украинска територия, само че това няма да задейства член 5.

Трябва да създадем това извънредно значимо конкретизиране, с цел да не бъдат плашени хората. Суверенно право е на всяка страна, както и ние като България имаме това суверенно право, да решим какво ще вършим в една или друга обстановка тогава, когато нямаме общо решение в границите на НАТО. Както споделих, сходно решение за изпращане на сили на НАТО като организация в Украйна в никакъв случай не е било обсъждано ", безапелационен бе Ивайло Иванов.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР