Никога повече! не са само празни думи, заяви украинският президент

...
Никога повече! не са само празни думи, заяви украинският президент
Коментари Харесай

След като аплодира нацист в канадския парламент, Зеленски отдаде почит на жертвите на нацистките кланета в Бабий Яр

" Никога повече! " не са единствено празни думи ", съобщи украинският президент Володимир Зеленски, откакто сложи свещ на паметника, представляващ еврейски свещник менора, повдигнат на мястото в респект на жертвите.

Украйна през днешния ден означи 82 години от всеобщите убийства, главно на евреи, в окупирания от нацисти Киев с апел случилото се да не бъде забравено, защото то дава моралната основа за опълчването на " съветската експанзия ", съобщи Ройтерс.

Нацистки сили прострелват съвсем 34 000 еврейски мъже, дами и деца на 29-30 септември 1941 година в Бабий Яр – клисура в покрайнините на Киев, откакто окупират града, който по това време е част от Съветския съюз. През идващите две години още доста хора са убити на същото място. Повечето от тях са евреи, само че измежду жертвите са и роми, украинци, поляци и руснаци.

" Много е значимо постоянно да помним историята, да не забравяме. Защото " Никога повече! " не са единствено празни думи ", съобщи украинският президент Володимир Зеленски, откакто сложи свещ на паметника, представляващ еврейски свещник менора, повдигнат на мястото в респект на жертвите. Той беседва с дребна група хора, които се бяха събрали към паметника и измежду които имаше родственици и наследници на жертвите, както и равини от украински градове.

Украинското външно министерство прикани света да предотврати повтарянето на сходни убийства и обърна внимание на почналата преди 19 месеца съветска инвазия на Украйна. " Споменът за Бабий Яр и лозунгът " Никога повече " са моралната основа на хуманизма и опълчването на всички форми на агресивно-шовинистични идеологии и в частност  - съветската експанзия против Украйна ", се споделя в изказване на ведомството.

Зеленски е първият украински президент от еврейския етнос, макар че той не изповядва вяра обществено, показва Ройтерс. Повечето от роднините на неговия дядо са убити през Втората международна война.

Русия стартира пълномащабна инвазия на Украйна през февруари 2022 година и твърди, че задачата на нейната " специфична военна интервенция " е да денацифицира и демилитаризира своята съседка. Киев и западните му сътрудници упрекват Русия в непровокиран опит за присвояване на територии.

Инфо: Българска телеграфна агенция

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР