Никога не съм виждал Путин толкова нервен. Под въздействието на

...
Никога не съм виждал Путин толкова нервен. Под въздействието на
Коментари Харесай

Влад Векслер: Путин вече не изглежда непобедим за никого, дори за собствените си поддръжници

Никога не съм виждал Путин толкоз нервозен. Под въздействието на проявената от украинските военни мощ, бяха пречупени непобедимите съветски лъвове. Това споделя Влад Векслер, мъдрец и анализатор, който разяснява обстановката в Русия след оповестената от русия президент Владимир Путин „ частична военна готовност “. 

В едно от видеата, оповестени в интернет, се вижда, че тази готовност е неистина, смокинено листо, просто една стъпка обратно в случката на Путин да балансира, в желанието му хем да поддържа успокоение измежду хората в Русия, а по едно и също време с това да ги държи в напрежение, в подготвеност. Докато Путин се приготви да употребява нуклеарно оръжие, с цел да удържи властта и даже с цел да оцелее, той може би има потребност да ескалира оповестената „ частична “ готовност, казвайки на руснаците, че би трябвало да отиват на фронта и да си бият. 

Но тук казусът на Путин е в това, че в продължение на години

той държи обществото надалеч от политиката

и точно това подсигурява стабилността на режима на Путин. Тези хора пасивно поддържат войната, само че не желаят да се бият, те са домашни военни. От политическа позиция Путин желае тези хора да си стоят на дивана, само че от военна позиция – той ги желае в Украйна. От това видео научаваме за изключителната сурреалистична драма, която се разиграва – по какъв начин Путин се бори с тази очевадна алтернатива, която самичък сътвори и от която той би могъл или да се измъкне, или просто да постави завършек на ръководството си. (…)

След като към този момент имаме пандизчиите и наемниците на Пригожин и тикток-воините на Кадиров, имаме и националната армия на Золотов или полицията за битка с безредиците. (…) Имаме още публична съветска войска, която също се придвижва да води война в Украйна. През февруари се чака да има церемониал и доста от тях към този момент вършат резервации в заведения за хранене в Киев, с цел да честват. И също така имаме ФСБ и други спецслужби, които значително си съперничат и ненавиждат всички изброени до момента въоръжени части/ армии.(…) Днес главният напън към режима идва не от страна на милицията или на спрециалните служби, или от страна на опозицията.

Натискът идва от страна на ултранационалисти, на Z-военолюбци и „ патриоти “

Вие нямате право да критикувате войната в Русия, даже нямате право да я наричате война. Ако вие  сте съперници, в случай че сте срещу Путин и срещу тази война, значи сте разочаровани. Но в случай че вие сте за войната и в случай че държавното управление не е задоволително поредно или задоволително неспособно да води тази войната, тогава може да го критикувате и дори може да кажете – по дяволите тази специфична военна интервенция, дано да вървим към действителна война и да активизираме цялата страна.

Разбира се това, което е необичайно тук, не е протичащото се, странното е, че руснаците разрешават това да се случва и даже те са окуражавани да се държат по този начин от страна на Кремъл. Нека да вникнем още по-дълбоко – имаме мистър Дугин (чиято щерка Дариа беше неотдавна убита), който дава философско пояснение за държанието на радикалните деятели, подкрепящи войната. Той самичък сподели, че специфичната военна интервенция е завършила, че това към този момент е война – а да кажеш това е закононарушение в Русия. (…)

Какво тогава действително се случва?

Става дума за две неща. На първо място в реалност тези хора би трябвало да запазят безмълвие, в случай че не желаят да отидат в пандиза или да бъдат убити. Самият представител на Путин – Песков, предизвестява тези хардлайнери да бъдат по-внимателни в изказванията си. Но на второ място – режимът в реалност желае тези послания да станат обществени. И за какво го желае – тъй като желае да насити осведомителна среда с голям брой разнообразни и спорни послания за мобилизацията. Защото по този метод желаят да тества, да ревизира популацията по какъв начин ги възприема и по какъв начин се отнася към тези послания. Той даже тиражира по-либерални, антивоенни обръщение, въпреки и в доста дребни дози, даже има апели за мир в съветската публична агитация. Всичко това е част от хибридната война на Кремъл.

Както към този момент споделих Путин е пред алтернатива –ако изиска да бъде употребявано нуклеарни оръжия, ще би трябвало да прибегне до всеобща готовност на популацията, в случай че желае да избегне унизително проваляне. Путин се пробва да улесни Русия, призовавайки за поетапна готовност, като стартира с тези 300 000 резервисти. Путин в действителност лъже. Нека да разчетем това. Частичната готовност значи, че режимът желае да събере резервисти или професионални бойци, или избран % от мъжкото население. Какво обаче значи това – това е един голям препъни камък по пътя на Путин, който ще би трябвало да балансира по какъв начин да направи по този начин, че да държи  пасивно популацията в Русия, само че в това време и в някаква интензивност, подготвеност. Рeжемът може би се надява, че  по този начин малко по малко може да реализира готовност в обозримо бъдеще. Но има едно доста значимо събитие – че преди тези стъпки, има други стъпки и те са – че Русия би трябвало първо да бъде мобилизирана политически. Защото не може да се прави готовност на правилото „ включване и изключване “, и едно от нещата, за които мога да приказвам с облекчение пред вас като политически анализатор е, че Путин действително не може да активизира Русия, дори това организационно да е допустимо, а от военна позиция – належащо и значимо.

Той не е в положение да активизира цялата страна,

без първо политически да активизира Русия

Това би трябвало да свърши първо, преди да се случи военната готовност на хората в страната. Но в случай че направи противоположното – няма потребен ход, това екзистенциално заплашва неговата власт. Това ще докара да там, че Русия да живее в тоталитаризъм след края на войната. 20% е опцията този завой да се случи. Но тогава  Русия няма да спре дотук, тя ще продължи да се движи към едно тоталитарно ръководство месец след месец. Този завой би трябвало коренно да се ускорява, в случай че Путин желае да остане в позиция, когато ще може да изиска от своето население  да се включи в една всеобща военна готовност. И това е по този начин, тъй като той е в доста официални връзки с съветското общество. Защото хората ще му кажат, че той има право да прави доста неща, в това число да афишира или да приключва една война. Но той няма право да прави две неща – не може да им отнеме тяхното право да съществуват/ да живеят и не може да разполага физически с тях. Той не може да желае те да умират поради политиката, която организира по своя воля. И в случай че той стартира да нарушава тези две условия в този контракт, тогава цялата система ще се разпадне, тъй като тяхното схващане за легитимност/ правда в цялото това начинание е, че режимът съществува до такава степен – хората не могат да умират поради него, или пък да бъдат изпращане на фронта или където и да било другаде.

Ако Путин наруши този контракт, това значи, че с неговия режим е свършено

Това, което се случва в този момент, e едно голямо неодобрение и внезапен спад в поддръжката на неговата законна власт, макар че той към момента не е нарушил публичния контракт. Той си оставя опция да маневрира и късмет да оцелее. Путин ще продължи да се надява на по-нататъшна ескалация. Но единствено в случай че не употребява нуклеарни оръжия ще му разреши да обърне тази наклонност на спад във връзка с законната му власт. Той ще се възползва от събитията, да вземем за пример, с цел да бъдат приети украинските територии като съветски територии. И ще експлоатира този разказ, с цел да убеди руснаците, че те са доста покрай пълномащабна война. Но даже и да възникне такава опция, казусът е, че Путин наподобява все по-малко несломим за всекиго, даже за личните си поддръжници. И това е в действителност доста значимо. Защото Путин, несъмнено, че е законен президент, само че има политически институции в Русия, които са със съмнителна легитимност. Така че когато той стартира да се клатушка, цялата система стартира да се клати. 

Превод със редуциране: Faktor.bg
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР