Никога не съм казвал да падат ограниченията, време е да

...
Никога не съм казвал да падат ограниченията, време е да
Коментари Харесай

Румен Радев: Никога не съм казвал да падат веднага ограниченията

Никога не съм казвал да падат рестриктивните мерки, време е да мислим за това по какъв начин да излизаме поетапно и безвредно от това положение. Това разяснява президентът Румен Радев в специфичното студио на bTV „ Питай президента “.

„ За здравните ограничения има консенсус – българите се научиха и влязоха в тази роля, съблюдават обществена отдалеченост. Драстично изоставаме с въвеждането на действителни ефикасни социално-икономически ограничения. Това основава напрежение “, предизвести президентът.

По думите му спор с премиера Борисов няма, само че той сложи под въпрос метода на властта. „ Проблем би трябвало да търсим там, където се сблъскват суматохата с действителността – би трябвало ли да се ръководи рецесията с суматоха, със боязън, с трупове от екрана? “, запита Радев.
НА ЖИВО: #Питай президента - гледайте тук Румен Радев дава отговор на вашите въпроси
Той означи, че СЗО фактически предизвестява, че бързо повдигане на ограниченията може да задейства ковид, само че също така „ към тази пандемия би трябвало да подходим с комплекс от нападателни ограничения – тестване, следене на контактите, изолираност “. По думите му към този момент е бил изпуснат моментът за всеобщо гратис тестване, а без него „ сме с вързани очи “ в пандемията – и то в случай, че излизането от изключителното състояние е по-сложно и от оповестяването му.

„ Според мен не звучи добре, като се споделя: „ Ами, няма да тестваме, тъй като тестванията са скъпи “. Как по този начин са скъпи, когато предходната година се даваха пари за самолети – не бяха ли скъпи? За газопровод… Огромни бюджетни излишъци… “, разяснява Радев.

По думите му властта слага главен акцент върху вложенията в инфраструктурни планове, а би трябвало приоритет №1 да бъде инвестицията в човешките запаси. Именно по този начин България би била по-готова за пандемията, разяснява Радев.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР