Никога не бих действал по този начин, каза Зеленски, като

...
Никога не бих действал по този начин, каза Зеленски, като
Коментари Харесай

Зеленски отрече Украйна да е участвала в саботажа на Северен поток

Никога не бих работил по този метод ", сподели Зеленски, като изиска доказателства за украинско присъединяване.

Украинският президент Володимир Зеленски отхвърли държавното управление в Киев да е взело участие в саботажа на газопроводите " Северен поток " 1 и 2, съобщи ДПА, като се базира на мнения на Зеленски пред изданията на немската медийна група " Аксел Шпрингер ".

" Аз съм президент и давам съответните заповеди. Нищо от този жанр не е направено от Украйна. Никога не бих работил по този метод ", сподели Зеленски, като изиска доказателства за украинско присъединяване.

Забележките на водача на Украйна бяха направени в отговор на публикация, която излезе на 6 юни в американския в. " Вашингтон пост ". Вестникът заяви, че три месеца преди детонациите през септември 2022 година държавното управление на Съединени американски щати е научило от европейска разследваща организация за скришен проект на украинските военни да нападат газопроводите благодарение на водолази, които получават заповеди директно от главнокомандващия на въоръжените сили.

" Северен поток " 1 и 2 бяха съществено развалени от детонациите, които пробиха общо четири дупки в газопроводите в регион покрай датския остров Борнхолм. Подводните уреди пренасяха природен газ от Русия за Германия.

Според в. " Вашингтон пост " макар че в началото държавното управление на Съединени американски щати не е могло да удостовери от самостоятелен източник известията, то въпреки всичко е споделило информацията с разследващите служби на Германия и с други страни. Впоследствие са били осведомени и депутатите от Бундестага.

Широко публикувано е мнението, че детонациите са бойкот, макар че към момента не е ясно кой е направил нападението. Германия, Швеция и Дания водят обособени следствия, напомня ДПА.

Володимир Зеленски сподели през днешния ден, че е посетил наводнената Херсонска област в Южна Украйна и е разискал обстановката след разрушаването на язовира край Нова Каховка. " Обсъдени бяха доста значими въпроси: оперативната конюнктура в региона в следствие от бедствието, евакуацията на жителите от зони на евентуални наводнения, справяне с следствията от изключителната обстановка, породена от детонацията, образуване на поддръжка за наводнените региони ", написа Зеленски в " Телеграм ".

Той добави, че са били разисквани и изгледите за възобновяване на екосистемата в района, както и оперативната военна обстановка.

Херсон се намира на брега на река Днепър, на към 60 км от Каховската водноелектрическа ценрала. 

Москва и Киев се упрекват взаимно за разрушаването на централата и язовирната стена, което докара до наводненията от река Днепър, отбелязва Ройтерс.

В същото време назначеният от Москва кмет на Нова Каховка, окупиран от руснаците град на 5 км от опустошения язовир и ВЕЦ-а, заяви през днешния ден пред съветската държавна медия, че петима от седемте поданици, оповестени за изчезнали след бедствието, са починали. Останалите двама души са открити и се поставят старания, с цел да бъдат евакуирани, добави Владимир Леонтеев.

Най-малко 4000 души бяха евакуирани както от ръководените от Русия територии по поречието на Днепър, по този начин и от тези, ръководени от Украйна. Река Днепър се трансформира в част от фронтовата линия сред съветските и украинските сили във войната, която продължава към този момент повече от 15 месеца, прецизира Асошиейтед прес.

Все още не са изяснени същинските мащаби на бедствието в региона, в който са живели повече от 60 000 души.

Инфо: Българска телеграфна агенция

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР