Никакво желание за подкрепа на бизнеса и вникване в неговата

...
Никакво желание за подкрепа на бизнеса и вникване в неговата
Коментари Харесай

Всички в туризма искат махането на министърката с костенурките

Никакво предпочитание за поддръжка на бизнеса и прозрение в неговата проблематика. Няма никакво другарство с сектора, а единствено с избрани сдружения, които не подлагат на критика министъра, считат от туристическия бранш

Туристически организации една през друга афишират обществено тези дни, че са против оставането на Зарица Динкова като министър на туризма при ротацията на 6 март. Първо от Българската асоциация на туристическите организации се обявиха за промяна на отрасловия министър и даже поискаха среща с премиера Николай Денков и вицепремиера Мария Габриел, с цел да изложат причините си.

 „ Категорично Зарица Динкова не би трябвало да остава на поста министър на туризма. За 9 месеца тя сподели, че нищо не прави, с изключение на някакви безмислени срещи, които остават без резултат. По никакъв метод не откликва на проблемите на бизнеса “, съобщи пред  проф. Георги Рачев, зам.-председател на асоциацията на туристическите организации. Според него Динкова е надалеч от бизнеса и не схваща нищо от туризъм.  Турагенциите са недоволни, че туризмът продължава да не е приоритет на държавата  и единствено нашата страна в Европа не е възвърнала равнищата на туристите и приходите в бранша на равнищата от преди ковид-пандемията.

От Обединение " Бъдеще за туризъм " също са недоволни от представянето на Динкова. " Искаме човек, който да иска да работи за решение проблемите на сектора “, разгласи Павлина Илиева, ръководител на обединяването. Тя напомня, че към момента нищо не се прави за основаване на обещания гаранционен фонд за туроператорите, нито се работи по нов закон за туризма.

Председателят на Българската асоциация за туризъм Ивелин Кичуков също разяснява, че общуването на бизнеса със настоящия министър е доста мъчно. „ Никакво предпочитание за поддръжка на бизнеса и прозрение в неговата проблематика. Няма никакво другарство с сектора, а единствено с избрани сдружения, които не подлагат на критика министъра “, уточни той. Кичуков регистрира, че единственото, с което може да се похвали министър Динкова за времето, през което е на поста, са отпуснатите 5 млн. лева от бюджета за финансиране на маркетингови действия в Черноморските общини в партньорство с туроператорите. Рано е обаче да се каже дали тази стратегия ще е ефективна.

Браншът критикува Динкова, че през изминалия летен сезон не е защитила съответно българския туризъм по време на хибридните офанзиви против Българското Черноморие след взривяването на язовир „ Нова Каховка “ в Украйна. Намесата й е била закъсняла, едвам след изявлението на Министерството на околната среда и водите.

Критики към нея бяха отправени и поради неуверената й интервенция във връзка приетия на първо четене Закон за силата от възобновими източници в морските пространства. Туристическият бранш е мощно смутен от предвижданото създаване на вятърни генератори в Черно море към Шабла и Каварна и очакваха ресорният министър да изиска отдръпване на законопроекта. Динкова обаче разочарова с прекомерно меко мнение до комисията по енергетика, в което тя приканва за намиране на " баланс сред напредъка в енергетиката, опазване на естествените дадености и поминакът в черноморския район ". Динкова прикани само от обсега на противоречивия законопроект да бъде изключена акваторията на Черно море с широчина 200 метра, измерена от бреговата линия - което значи перките в морето да са съвсем под носа на летовниците.

Браншът е неудовлетворен и неналичието на смяна в рекламата на България като туристическа дестинация. " Не виждаме промени за по-добро. На българските щандовете на международни изложения се популяризират обособени общини, което като краен резултат е кръгла нула ", акцентира Ивелин Кичуков.

Ричард Алибегов от Конфедерацията на българския туристически бизнес (КБТБ) съобщи в интервюпред TravelNews, че има извънредно доста сигнали за нередности против министъра на туризма Зарица Динкова. „ Министерството на туризма раздава ужасно доста пари и ние сме почнали наши изследвания. Събираме информация по какъв начин и на кои асоциации се дават пари, къде отиват средствата за реклама и по какъв начин се изразходват “, сподели Алибегов. 

Асоциацията на планинските водачи в България също желае промяната на министъра на туризма. " Не се извършва държавната стратегия за развиване на резистентен туризъм и поощряване на профилираните форми ", съобщи Любомир Попйорданов, ръководител на организацията, член на „ Продължаваме промяната “ и някогашен народен представител от партията.

" С отпуснатите 5 млн. лева от министър Динкова на черноморските общини действително се подкрепят единствено летния туризъм и огромните бизнеси. Това е отвън концепциите на „ Продължаваме промяната “ и действително се продължава активността от времето на ГЕРБ и някогашния министър тогава Николина Ангелкова, която работеше единствено с огромния бизнес ", подчерта Попйорданов. По думите му във всички министерства се реализират промени и промени в закони, до момента в който в Министерството на туризма няма такива, даже няма спор за поправяне на Закона за туризма, който е стар. Същото се отнася и за националната тактика за развиване на туризма.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР