Никакви икономически аргументи не биха могли да накарат Путин да

...
Никакви икономически аргументи не биха могли да накарат Путин да
Коментари Харесай

Защо Путин не се страхува от санкциите на Тръмп?

Никакви стопански причини не биха могли да накарат Путин да преклони глава пред Тръмп. Руският президент не се опасява от новите наказания, въпреки че те стават все по-жестоки. Каква е повода? Коментар на Константин Егерт за " Дойче Веле ".

Спомняте ли си, че преди няколко седмици в Хелзинки имаше среща сред Владимир Путин и Доналд Тръмп? Не помните? Простено е. За фестивала на братската руско-американска обич, състоял се във финландската столица, през днешния ден не желае да си спомня никой - нито във Вашингтон, нито в Москва. Сега в разгара си е същинска санкционна война против Кремъл. Дори в апогея на спора към анексията на Крим и войната в Украйна, не се бе случвало сходно нещо. От през днешния ден, 22 август 2018, за интервал от 90 дни, Съединени американски щати вкарват три, в случай че не и четири пакета наказания против съветски физически и юридически лица.

От през днешния ден, 22 август 2018, влиза в действие цялостната възбрана за продажби на технологии с двойно предопределение на съветски компании. Въвеждат се и спомагателни търговски ограничавания като глоба, обвързвана с отравянето на Сергей и Юлия Скрипал. Както заяви при започване на август Държавният департамент, държавното управление на Съединени американски щати е получило от английските си сътрудници безапелационни доказателства, че това е било нападение, проведено от съветските държавните структури. Санкциите се вкарват по силата на закон от 1991 година, който задължава управляващите на Съединени американски щати да санкционират страни, употребяващи химическо или биологическо оръжие. Досега този закон е прилаган единствено два пъти - против Сирия и против Северна Корея.

Жестоки ограничавания

Съгласно документа, глобената страна е длъжна да обещае, че няма да използва химически оръжия и да допусне на своя територия интернационалните инспектори, които да посетят подозрителните обекти. Това е обвързване на всички страни, подписали Конвенцията за възбрана на химическите оръжия, измежду които е и Русия. Москва обаче настойчиво отхвърля да има нещо общо със случая Скрипал. Това значи, че след 90 дни, т.е. в края на ноември, американците ще вкарат втората серия от наказания. В тях към този момент може да става дума за намаление на равнището на дипломатическите връзки и даже за възбрана на полетите на съветската самолетна компания „ Аерофлот “ в Съединени американски щати.

Паралелно върви и друга акция. Задава се нов закон за наказания, иницииран от група сенатори - както от Републиканската, по този начин и от Демократическата партия. Законът си слага за цел да глоби съветската страна поради намесата ѝ в американските избори. Неотдавна Майкрософт заяви, че хакери, свързани с съветското военно разузнаване /ГРУ/, са се пробвали да нападат уеб страницата на близкия до републиканците Институт „ Хъдсън “ и Международния републикански институт. А това значи, че приемането на плануваните в Закона извънредно рестриктивни формулировки е повече от несъмнено. В текстовете е планувана също възбрана за финансови интервенции, свързани с съветския държавен дълг, както и нови наказания против съветските държавни банки. Тук основната конспирация е в това дали ще им бъде неразрешено да правят преводи в долари. Освен това на Централно разузнавателно управление на САЩ, ФБР и Министерството на финансите е разпоредено да събират и разгласяват информация за задграничните активи на Владимир Путин и близкото му обграждане.

Тръмп избавя Украйна?

Миналата седмица вестник „ The Wall Street Journal " заяви, че през септември Съединени американски щати ще наложат наказания и против компании, които имат намерение да построяват значимия за Русия газопровод „ Северен поток-2 “. Единственият неуреден въпрос, съгласно вестника, е дали да бъдат въведени наказания и против банките, подготвени да финансират плана, или да бъдат глобени единствено основните акционери. Американската администрация напълно последва своя президент, който упрекна Германия, че се намира " в плен " на Русия. Съдейки по всичко, канцлерката Меркел и президентът Путин са обсъждали този противен миг предходната седмица по време на срещата им в Бранденбург. Въпреки това нито канцлерката, нито съветският президент могат да подхващат нещо. Съдейки по това какъв брой бързо европейските компании се изтеглят от планове в Иран, излиза наяве, че по подобен метод ще постъпят и участниците в „ Северен поток-2 “. В случая не е значимо дали американската администрация се управлява единствено от политически или и от търговски претекстове, и дали Доналд Тръмп се вълнува от ориста на Украйна и приходите ѝ от преноса на съветски природен газ. Важното е, че тези нови наказания, в случай че бъдат въведени, ще решат ориста на украинския пренос задълго, в случай че не и вечно. Нито Кремъл, нито федералното държавно управление, нито Европейска комисия, нито Папата в Рим могат да създадат нещо против световната пълномощия на американските наказания.

Защо Путин не се опасява?

Санкциите оказват все по-голям резултат. Нов отчет на Министерството на естествените запаси и екологията на Русия, озаглавен " За положението на минерално-суровинните запаси на РФ през 2016 и 2017 година ", рисува една много мрачна картина за Кремъл. За две години не е стартират нито един огромен план в петролната и газовата сфера. Всички планове, на които преди три години се разпореждаха огромни очаквания, като да вземем за пример създаването на арктическия шелф, са замразени. Чуждестранните сътрудници се дистанцират от Москва. А съветската енергийна сфера не може да се развива без задгранични вложения и технологии. Това е общоизвестно. И в този момент Москва ще би трябвало да се помирява с този факт.

Въздействието на глобите мъчно може да бъде оценено в краткосрочна вероятност. Техният действителен резултат се вижда едвам в този момент, четири години след налагането на първите ограничавания. Само дето никакви министерски отчети не са в положение да накарат Путин да склони глава пред Вашингтон. В Москва очевидно разчитат да завърши следствието на специфичния прокурор Робърт Мюлър за съветската интервенция в президентските избори през 2016 година. Очевидно Кремъл е убеден, че следствието ще завърши с триумф за Тръмп, а по-късно на някоя нова двустранна среща, от сорта на тази в Хелзинки, без всякаква припряност да се контракти всичко значимо.

И второ. Хората на Путин разчитат на антиамериканските настроения в Европа, и най-много в Германия. Старата брежневска политика за вбиването на чеп сред Америка и Европа, е тествана надеждно. В последна сметка, приходите от износа на първични материали към този момент явно стигат, с цел да се предотвратяват всеобщи прояви на неодобрение. В Кремъл очевидно не имат вяра, че американците ще отидат толкоз далеко, че да сковават работата на съветските държавни банки. А всичко останало, от позиция на съветските управляващи, въпреки и неприятно, не е болежка за умиране. Още към края на годината ще разберем дали тези сметки ще се окажат правилни.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР