Нихилизмът е философско учение, което се нарежда сред най-важните и

...
Нихилизмът е философско учение, което се нарежда сред най-важните и
Коментари Харесай

Нихилизмът - философия на отрицанието и безсмислието

Нихилизмът е философско обучение, което се подрежда измежду най-важните и авторитетни течения на 20 век. То се характеризира с песимистична позиция за света и песимизъм към смисъла на живота и полезностите, които ние, като общество, признаваме. Нихилистът се съмнява във всевъзможен тип справедлива и универсална истина и полезности, които постоянно ни се постановат от обществото.

Терминът " нихилизъм " идва от латинското " nihil ", което значи " нищо ". Това слага основата на нихилистичната идея - вярата, че нищо няма смисъл и никакви полезности не са учредени на истини или справедливи правила. Нихилизмът поддържа краен скептицизъм и коренен песимизъм, които проповядват, че животът е неправилен и че нищо не може да бъде доказано сигурно. Има разнообразни форми и типове на нихилизъм:

Метафизичен нихилизъм

Този тип нихилизъм се отнася до негативното отношение към концепцията за битие на действителността. Подразбира се, че няма справедлива действителност и всичко, което следим, е единствено артикул на нашите усещания.

Етичен нихилизъм

Това е виждане, което отхвърля съществуването на справедливи морални полезности или правила. Според етичния нихилизъм, няма универсални правила за вярно или неверно държание и полезностите са единствено субективни структури.

Екзистенциален нихилизъм

Този тип нихилизъм се концентрира върху негативното усещане за смисъла и смисъла на човешкото битие. Екзистенциалният нихилизъм твърди, че животът е неправилен и че няма обща цел или предопределено значение.

Епистемологичен нихилизъм

Този тип нихилизъм се отнася до негативното усещане за опцията за постигане на познание или истина. Този нихилизъм акцентира неналичието на надеждност на познанието и се съмнява във опцията за обективно знание.

Нихилизмът може да бъде свестен и интерпретиран по разнообразни способи. Някои го виждат като отказване на обичайните полезности и морални правила, до момента в който други го преглеждат като освобождение от ограничаващите илюзии и доктрини. Нихилизмът може да бъде и противоположен на избрани идеологии, като религията, която съставлява изказвания за безспорна истина и полезности.

Въпреки че нихилизмът може да звучи депресивен и обезсърчителен, неговите последователи настояват, че отричането на смисъла и полезностите отваря пътя за персонална независимост и основаването на лични полезности. Нихилизмът може да бъде свестен като предизвикателство за съществуващите убеждения и хрумвания и като опция за индивида да се освободи от догмите и натиска на обществото.



Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР