Нигерски гвардейци са задържали президента Мохамед Базум в президентския дворец

...
Нигерски гвардейци са задържали президента Мохамед Базум в президентския дворец
Коментари Харесай

Опасения за военен преврат в Нигер, президентът е задържан от охраната си

Нигерски гвардейци са задържали президента Мохамед Базум в президентския замък в столицата Ниамей. Дворецът е блокиран от военни транспортни средства от сряда заран, заяви " Ройтерс ", като се базира на източници от службите за сигурност.

Според организацията информацията, идваща от Ниамей, поражда опасения, че в Западна Африка може да се извърши шести прелом от 2020 година насам.

Президентството съобщи, че защитата е почнала " на вятъра " " антирепубликанско " придвижване и че Базум е добре.

Националната войска е била подготвена да нападна гвардейците, в случай че те не се опомнят, се прибавя в изказването.

Министерствата наоколо до двореца също са блокирани и чиновниците там нямат достъп до офисите си, оповестиха президентството и силите за сигурност.

Останалата част от Ниамей изглеждаше спокойна, с обикновено придвижване по пътищата и цялостен достъп до интернет, оповестява " Ройтерс " като се базира на собствен кореспондент на място.

В прилежащите Мали и Буркина Фасо имаше четири преврата от 2020 година насам. През март 2021 година в Нигер беше осуетен опит за прелом, когато военно поделение се опита да превземе президентския замък дни преди Базум да постави клетва.

 Превратите в Западна Африка ще трансформират Превратите в Западна Африка ще трансформират " безконечната война на Европа "

Нигер се трансформира в главен съдружник на западните сили, които се стремят да оказват помощ в битката с джихадистките бунтовници, само че са изправени пред възходящ отпор от новите хунти, ръководещи Мали и Буркина Фасо. Нигер е основен съдружник на Европейски Съюз в битката против противозаконната миграция от Субсахарска Африка.
" Базум беше единствената вяра на Запада в района на Сахел. Франция, Съединени американски щати и Европейски Съюз изразходваха огромна част от ресурсите си в района, с цел да подсилят Нигер и неговите сили за сигурност ", сподели Улф Лаесинг, началник на програмата за Сахел за немския мозъчен концерн " Конрад Аденауер " пред " Ройтерс ".

Той добави, че прелом ще сътвори опция за Русия и други участници да разпространят въздействието си в Нигер.

" Европейски Съюз осъжда всеки опит за дестабилизиране на демокрацията и опасност за стабилността на Нигер ", сподели неговият началник на външната политика Жозеп Борел в обява.

 Франция и Европа изтеглят военните от Мали след раздор с хунтата и идване на руснаци Франция и Европа изтеглят военните от Мали след раздор с хунтата и идване на руснаци

Франция реалокира войските си от Мали в Нигер предходната година, откакто връзките й с краткотрайните управляващи там се утежниха, и стартира евакуиране на специфичните си елементи от Буркина Фасо заради сходно напрежение, напомня " Ройтерс ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР