Нигерската хунта обвинява шефа на ООН, че „възпрепятства“ участието им в Общото събрание

...
Лидерите на преврата в Нигер обвиниха ръководителя на ООН в
Коментари Харесай

Лидерите на преврата в Нигер обвиниха ръководителя на ООН в петък, че е възпрепятствал участието им в Общото събрание на органа, заявявайки, че това "вероятно ще подкопае всички усилия за прекратяване на кризата в нашата страна".

Войници от елита на бунтовниците свалиха от власт президента Мохамед Базум на 26 юли и оттогава го задържат у дома със семейството му.

Преговорите за възстановяване на гражданското управление все още не са дали резултат, като хунтата изисква тригодишен преход и икономическата Общността на западноафриканските държави (ECOWAS) призовава за незабавното завръщане на демократично избрания Базум.

Превратът беше силно критикуван и от западни правителства и глобални органи като ООН, която провежда своето Общо събрание на световните лидери през Ню Йорк тази седмица.

В съобщение за новините, прочетено по обществената телевизия, военните казаха, че генералният секретар на ООН Антонио Гутериш „се е объркал при изпълнението на мисията си, като е възпрепятствал пълното участие на Нигер в 78-ата сесия на Общото събрание на ООН“ .

Той критикува "перфидните действия" на лидера на ООН, добавяйки, че те "вероятно ще подкопаят всички усилия за прекратяване на кризата в нашата страна".

Бакари Яу Сангаре, който преди преврата беше посланик на Нигер в ООН и сега е неин външен министър, беше избраният представител на новите лидери за събирането.

Но според дипломатически източник е имало и молба от свалено правителство да представлява Ниамей.

„В случай, че на конкуриращи се пълномощия от държава-членка, генералният секретар отлага въпроса до комисията по пълномощията на Общото събрание, която ще обсъди въпроса", каза говорителят на Гутериш Стефан Дюжарик.

"Генералният секретар не решава."

Тъй като комисията няма да се събере по-късно, нито един представител от Нигер не беше добавен към списъка с ораторите.

Нигер „категорично отхвърля и осъжда тази явна намеса на г-н Гутериш във вътрешните работи на една суверенна държава“, каза хунта.

Притеснения за Сахел 

Една от най-бедните нации в света, Нигер е четвъртата страна в Западна Африка, претърпяла преврат от 2020 г. след Буркина Фасо, Гвинея и Мали.

Базум премахването засили международните притеснения относно региона Сахел, който е изправен пред нарастващи джихадистки бунтове, свързани с Ал-Кайда и групировката Ислямска държава.

Регионалните санкции след преврата означават, че храната и лекарствата са оскъдни в Нигер без излаз на море, цените растат до небето и има прекъсвания на тока след като Нигерия прекъсна доставките на електроенергия.

Президентът на Сенегал Маки Сал каза в четвъртък дипломатическо решение в Нигер е „все още възможно“.

„Надявам се, че разумът в крайна сметка ще надделее... че все още е възможно да се продължи разумно напред към решение“, каза Сал в интервю за френските медии RFI и France 24.

Той призова лидерите на преврата в Нигер „да не ни тласкат (ни) към окончателното решение, което би било военна намеса“.

военните лидери на Мали, Буркина Фасо и Нигер подписаха пакт за взаимна отбрана този месец, заявявайки, че имат за цел „да създадат архитектура на колективна отбрана и взаимна помощ в полза на нашето население“.

(AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР