Ние ясно сме заявили - в гласуванията и в предишното

...
Ние ясно сме заявили - в гласуванията и в предишното
Коментари Харесай

Вигенин за военната помощ за Украйна: Неподготвена акция и удар в празното пространство


Ние ясно сме декларирали - в гласуванията и в предходното Народно заседание, когато стартира войната - каква е нашата оценка, кой е агресорът и кой е жертвата и, че има потребност Украйна да бъде подкрепена с филантропична помощ и с други дейности, само че не и с доставка на оръжия. Това сподели заместник-председателят на Народното събрание и народен представител от „ за България “, предава БНР.

Той разяснява и вчерашното гласоподаване в Народно събрание за изпращане на военна помощ за Украйна.

„ Изключително неподготвена акция беше вчерашното решение. Нито беше изработен разбор за рисковете, не бяха потърсени службите, не бяха поискани отчети, не бяха поискали авансово от Министерство на защитата опциите, които въобще би могла да даде България. Това е един удар в празното пространство, който обаче ще има съществени последствия за страната “, уточни Вигенин.

Запитан за какво, откакто България не е изпращала оръжие за Украйна до момента, страната е била набедена за офанзивата на Кримския мост, а по-късно и системите ни за сигурност бяха обект на хакерска офанзива: „ Като сериозна партия не можем да базираме нашите решения на база на обособени събития и случки. Смятаме, че България и исторически, а и в актуалната обстановка, изключително отчитайки, че до този миг не сме били ангажирани в този спор с доставка на оръжие, смятахме, че България може да играе на малко по-различна роля - да бъде една от страните, които да работят по-активно за това да се търсят политически и дипломатически решения “.

Според Вигенин вчерашното решение на Народно събрание и интернационалната политика сега изпращат следното обръщение.

„ Давайте да пращаме оръжия, с цел да може да се бият колкото може повече. Може би Украйна ще победи, само че, даже да не победи, ще пращаме оръжие, до момента в който и последният украйнеци или руснак умрат на фронта “, сподели още той. 

Според него политика „ би трябвало да си мисли една стъпка по-напред “ от концепцията „ по какъв начин 9 месеца по-късно да се окажем лоялни с този или с оня “.

„ Не чакам България да се окаже внезапно решаващият медиатор за това Украйна и Русия да намерят своето решение. Като страна можем, посредством слагането на тези въпроси по друг метод пред сътрудниците, да се опитаме да търсим към този момент разсъждения в посока по какъв начин да реализираме мир, а не по какъв начин да създадем по този начин, че едната страна да победи другата. Ние не разпореждаме на държавното управление да търси или да прави старания в посока търсене на мирни решение. Възлагаме да изпрати оръжие! Разбирам, че ние сме в малцинство, само че това не значи че не сме прави “, означи Вигенин. 

ще гласоподава „ срещу “ пазаруването на нови изтребители F-16, акцентира политикът.

„ Не сме срещу модернизацията на българската войска, само че считаме, че моментът за това да се похарчат още е близо 3 милиарда лева не е в този момент. Струва ми, че се преиграва с това в миг, в който никой не мисли по какъв начин хората ще изкара тази зима и идната година “, добави зам.-председателят на Народното събрание. 

Относно гласуването в Народно събрание през днешния ден за връщането на хартиените бюлетини Вигенин разяснява: „ Ние сме внесли 15-ина законопроекта. Мнозинството в Комисията по правни въпроси е решило, че този му е най-важният. Ще работим и по него “.

По мотив названието „ коалиция хартия “ за групата партии, които поддържат връщането на бюлетините, Вигенин съобщи: „ Имаме позиции! Това, че някой се причислява към тях, не ни прави част от коалиция. Коалиция значи политическо съглашение за взаимна поддръжка за избрани неща. В случая това са тематични обединения, които се основават по избрани тематики. Вчера в тази коалиция - с ГЕРБ и Движение за права и свободи -  бяха Политическа партия и Демократична България. Това по-добро ли е спрямо това, което ще забележим през днешния ден – ние ще гласуваме дружно с ГЕРБ и Движение за права и свободи. Може да се случи, само че това не трансформира нашето отношение нито към ГЕРБ, нито към Движение за права и свободи “.

Фактът, че до момента няма едно общо гласоподаване с Политическа партия и Демократична България, Вигенин разяснява по този начин:

„ Предполагам, че отсега нататък ще има и такива. Ние сме независими политически сили. В това Народно заседание, сега в който няма нито болшинство, нито малцинство и всеки се пробва да прокара своите цели, по този начин ще бъде с гласуванията - в някой случай ще сме с едни, различен път - с други. Въпросът е това, което за нас е значимо, да бъде подкрепено “.

Запитан дали ще остане в опозиця, откакто преди няколко седмици Вигенин съобщи че групировката няма да взе участие в коалиция, която би подкрепила Украйна с оръжие, той съобщи:

„ Политиката, която сме декларирали като решение на Национален съвет е да не участваме в държавно управление с мандат на ГЕРБ, на Движение за права и свободи и на „ Възраждане “. Дали ще участваме в диалозите по-късно зависи от това на кого ще бъде даден третият мандат. Вторият ще отиде в Политическа партия и ние с тях ще беседваме, в случай че бъдем поканени и ще разсъждаваме. Защото въпросът при образуването на обединението дали ще се дава оръжие, или не, стои отворен. Служебният кабинет може да каже, че ние нямаме такива благоприятни условия - тъй като и формулировката е такава - и да не се изпратят оръжия, само че това е в действителност доста значим въпрос и аз считам, че ще зачеркнем всичките си позиции и политики до момента, в случай че се окажем в държавно управление, което по-късно дава военна помощ. Не можем да участваме в държавно управление, което ще ревизира наши основни позиции “.

„ ще направи изпитание “ за сформиране на държавно управление, в случай че получи третия мандат, посочи Вигенин и напомни, че позицията му, че партията не го желае е била персонална.

„ Третата партия не може да образува ръководство, в случай че огромните обединения не желаят това да се случи “. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР