Ние сме в период на вече три кризи, сливащи се

...
Ние сме в период на вече три кризи, сливащи се
Коментари Харесай

Контрера: Бюджетът на София трябва да е антикризисен, а не общовойскови на принципа „за всекиго по нещо“

Ние сме в интервал на към този момент три рецесии, сливащи се в една.

Нужен е по-прагматичен метод с бюджета, разяснява ръководителят на „ Патриоти за София “ Карлос Контрера за „ “.

– Какви са целите на Бюджет 2022 година на Столична община?

– Едва ли ще учудим някого – целите, за които работим от „ Патриоти за София “ са превоз, публичен ред и сигурност, дотъкмяване на огромните инфраструктурни планове. Ние сме в интервал на към този момент три рецесии, сливащи се в една. Нужен е по-прагматичен метод с бюджета, т.е. приоритизиране на невралгичните системи и тяхното застраховане.

– За какво няма да стигнат парите?

– Основният дефицит е в публичния превоз, приказвам за забележимия дефицит, за този, който е явен от предходната година още. Липсата на държавна помощ за публичния превоз в София, на съответни обезщетения докара до обилни дефицити. Ние чуваме непрестанно да се приказва за някакви промени, единствено че понижението на пасажерите и нарастването на разноските за електрическа енергия и природен газ в пъти по какъв начин ги компенсираме? Пътниците понижиха поради противоепидемичните ограничения, някои от тях изцяло безумни и ненужни в последната една година. Обаче спадът по отношение на 2019 година на пасажерите е към 30%, това е загуба и на доходи. Скъпите енергоносители също усилиха разноските – електрическата енергия и природния газ утроиха цените си. В същото време обезщетенията за тока са към 30% от цената на потреблението, а за природния газ няма и до в този момент обезщетения. Това докара до струпване на отговорности в превоза. В случая страната е мащеха за публичния превоз освен в София, в цяла България е по този начин. Недостигът е към 178 млн. лева Работим по усъвършенстване на разноските, само че този недостиг, подбуден от дейности или бездействия на страната няма по какъв начин да бъде обезщетен единствено с напъните на Столична община.

– Парите за отчуждаване на парцели за инфраструктура и тези за зелени площи задоволително ли са?

– Категорично не. Заложените 12.2 млн. лева не са задоволителни. Имайте поради, че към 4 млн. лева от тях ще са за разплащане на заповеди за отчуждаване от края на 2021 година, т.е. действително новите обекти ще са за към 8 млн. лева Затова от „ Патриоти за София “ сме предложили нарастване с 5 млн. лева на парите за отчуждаване. Така подсигуряваме придобиването на частни терени, попадащи в бул. Тодор Каблешков, ул. Филип Кутев, бул. Копенхаген (там са общо 40 декара за отчуждаване), терени за три детски градини в Дружба и други обекти.

– Колко са заложените инфраструктурни планове, на каква стойност, за какъв брой от тях има планова подготвеност, какъв брой ще стартират през 2022 година и кои ще бъдат приключени през тази година?

– Генерално са заложени огромните инфраструктурни обекти, което е добре. Виждате средствата за разширението на метрото, за създаване на бул. Източна дъга, разширението на бул. Ломско шосе и други Част от средствата са от капиталовия заем признат от СОС през 2021 година, против който Българска социалистическа партия и Демократична България гласоподаваха. Иначе, в случай че ги слуша човек, доста са загрижени за тези обекти от градския кръг. Важен обект е и ремонтът и реконструкцията на бул. Рожен – от Вътрешна македонска революционна организация от години настояваме да се извърши, в това число и планът за Източната дъга. Така че сме задоволени, че се работи по тези планове, които дружно с разширението на бул. Ломско шосе доста ще оказват помощ на северните квартали на града.

– Градски превоз?

– Нашето предложение, на „ Патриоти за София “ е нарастване на средствата за публичния превоз с 20 000 000 лева – това са средства, предопределени за издръжката на общинските транспортни оператори Метрополитен, Столичен автотранспорт и Столичен електротранспорт. Така средствата стават 170 млн. лева, които отново са незадоволителни. Предлагаме и с 4 млн. лева нарастване от 2 на 6 млн. лева да се усилят парите за ремонт на релсов път и кабелно-контактна мрежа, т.е. за съществени и неотложни поправки по трамвайни линии и по тролейбусни линии.

– Обществен ред и сигурност?

– Предлагаме нарастване на средствата за видеонаблюдение – с 300 000 лв. за нови обекти – детски градини, учебни заведения, градинките Майчин дом и Алжир, както и за Мемориала на жертвите на комунизма. Смятаме, че по този начин с развиването на видеонаблюдението, подобряваме като цяло средата и обезпечаваме повече сигурност за жителите. По отношение на пътната сигурност, доста значима тематика за нашата група, предлагаме да се усилят с 2.5 млн. лева средствата за видеокамери на бус лентите, за създаване на пешеходни светофари, с което да подобрим придвижването в града и да понижим рисковете от ПТП. Предложили сме и закупуване на пет нови високо проходими автомобила за потребностите на Общинска полиция.

Една съществена уязвимост е, че в другояче подробния и широкоспектърен макроикономически разбор няма нито ред за енергийната рецесия и резултатите, нито за войната в Украйна. Това са два фактора, които директно ще се отразят както на приходната част, по този начин и на разноските. Високите цени на електрическата енергия, природния газ, а към този момент и на дизеловото гориво ще покачат общите разноски за прехрана, освен в публичния превоз, само че и в други браншове. Скъпата електрическа енергия усилва разноските за улично осветяване, за детски градини и ясли, учебни заведения, здравни заведения. Ако страната не ги върне бързо на контролирания пазар парите за прехрана няма да са задоволителни. Също по този начин считам, че има риск и за инфраструктурните обекти, защото цените на металите пораснаха три пъти по отношение на началото на 2021г., вижда се нарастване и на цените на строителните материали. Това значи, че някои обекти може да не бъдат приключени или изобщо да не стартират, тъй като изпълнителите им ще се откажат. Това е риск освен за Столична община, само че и за страната като цяло. Друг значим детайл, който е недооценен, е приоритизацията. Без да желая да обидя никого, само че има разноски, които могат да се понижат и отсрочат, тъй като не са незабавни – да вземем за пример в озеленяването, някои действия в общинските предприятия, дигитализацията и други. Ще забележим дали ще има корекции в тази посока, това зависи от общинските съветници от ГЕРБ. Генерално считам, че бюджетът би трябвало да е антикризисен, т.е. повече средства за справяне с рецесията, а не общовойскови бюджет на правилото „ за всекиго по нещо “.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР