Ние сме тук, за да представим добра новина. Липсите и

...
Ние сме тук, за да представим добра новина. Липсите и
Коментари Харесай

Министър Хинков: Драмата с недостига на лекарства е силно преувеличена

Ние сме тук, с цел да представим добра вест. Липсите и драмата с дефицита на някои медикаменти се оказва прекомерно пресилена. Това съобщи здравният министър проф. Христо Хинков по време на конференция за инсулиновите медикаменти. Участие взеха и зам.-министърът проф. Илко Гетов, както и представители на Изпълнителна организация по медикаментите (ИАЛ) и Национална здравноосигурителна каса (НЗОК).

Проф. Илко Гетов изясни, че регулярно и редовно се наблюдават количествата медикаменти. Всеки месец правим инспекция на място по аптеки за това какво има и какво липсва. В безспорна колаборация сме дали потребностите са задоволени. За нас и за един пациент да няма лекарство, това е дефицит.

Инсулин в страната има задоволително, безапелационен бе той. В момента има 21 хиляди опаковки в страната, стана ясно от думите му. " Това липса ли е? Осигурени са нужните количества за средномесечно ползване на жителите за 3 месеца ", акцентира зам.-министърът. Гетов изясни още, че се удължава възбраната за експорт с още един месец.

За неналичието на инсулин алармираха пациенти и пациентски организации, дни преди приключването на възбраната за експорт. Тя бе издадена на 2 ноември предходната година от здравния министър.

Според Гетов за февруари има единствено два сигнала от пациенти за липса на инсулинов медикамент.

Снимка: БГНЕС
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР