Ние сме страна по договора с Газпром. Това, което правим,

...
Ние сме страна по договора с Газпром. Това, което правим,
Коментари Харесай

Деница Златева: Изпращаме заявки всяка вечер, но получаваме нулево потвърждение от Газпром

" Ние сме страна по контракта с " Газпром ". Това, което вършим, е да изпълняваме контракта като изпращаме ежедневни поръчки всяка вечер, само че получаваме нулево удостоверение от " Газпром ". " Булгаргаз " не изпраща предплатени заплащания, тъй като от " Газпром " са закрили сметката, по която  плащаме. Ако се стигне до договаряния ще участваме, само че нашата съществена цел са сигурни доставки на положителни цени. " Булгаргаз " не взе участие в никакви договаряния ", заяви пред бТВ изпълнителният шеф на " Булгаргаз " Деница Златева. 

Тя посочи, че предмет на договарянията ще бъдат, както смяната в метода на заплащане, по този начин и количествата, по този начин и възможното разсрочване не неизползвания газ за зимните месеци следващата година. Но акцентира, че става въпрос единствено за осъществяване на остарелия контракт, не и за сключване на нов.

Златева съобщи, че разполагаме с два танкера с полутечен природен газ, които са съвсем на борсова цена, само че те ще стигнат единствено за този месец. 

" За идващия месец се надяваме, че ще започва интерконекторът България-Гърция, откъдето ще влиза азерският газ. Би трябвало това да докара до положително понижение на цената, рано е да предвидим с какъв брой ", сподели още тя. 

Разглеждаме всевъзможни разновидности на доставка на газ, което би подсигурило допустима цена и сигурност на доставките, увери Златева.

" Съвсем скоро предстоят търговете за тръбен и полутечен газ. Ще участваме през октомври за слотове в Ревитуса, тъй че който и да пристигна след нас, да бъде задоволително спокоен и сигурен за доставките ", успокои тя.

" В сдружението публична преписка имаше от 4-ти август, когато е пуснато допитване за обезпечаване на
слот. Свободни слотове за огромни размери полутечен газ няма все още. За ноември и декември ще се опитаме да се обърнем към компании, които към този момент са запазили слотове. Дружеството към този момент ще взе участие на търговете за идната година ", добави Златева.

" Нашето дефинитивно предложение е за 353,63 лв. на мегаватчас. В момента тече съвещание на КЕВР и чакаме решение дали регулаторът ще удостовери тази цена. Но цената ще бъде в този диапазон, който като растеж е с към 18% спрямо цената от август. Надявам се, че цената през октомври ще намалее ", съобщи тя във връзка новото предложение за цената на газа.

В момента тече съвещание на КЕВР и чакаме решение дали регулаторът ще удостовери тази цена. Но цената ще бъде в този диапазон, който като растеж е с към 18% спрямо цената от август. Надявам се, че цената през октомври ще намалее ", разяснява тя за упованието газът да скочи с към 18%.

" Надявам се този месец да бъде последният, в който означаваме толкоз висок растеж на цените ", изрази вяра изпълнителният шеф на " Булгаргаз ".

В коментар на рецензиите на нейни съпартийци от Българска социалистическа партия, като Таско Ерменков и други, че не е подобаваща за поста, Златева посъветва да се концентрират в изборите и представянето на социалистическата партия.

" Ще пренебрегвам тези изявления, бих ги посъветвала да се концентрират в предизборната акция. По-малко да политизираме тази тематика ", прикани Деница Златева.

 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР