„Ние сме последователни и аргументите ни са известни на всички.

...
„Ние сме последователни и аргументите ни са известни на всички.
Коментари Харесай

Корнелия Нинова: Трябва дискусия за антикризисен пакет, а не за оръжие за Украйна


„ Ние сме поредни и причините ни са известни на всички. Смятаме, че на Украйна би трябвало да се помогне с филантропична помощ, както и да се помогне на бежанците, само че без да предоставяме оръжия, тъй като това е метод войната да продължава, а ние желаеме мир, договаряния и намиране на дипломатическо решение.” Това съобщи водачът на Българска социалистическа партия, вицепремиер и министър на стопанската система и промишлеността Корнелия Нинова в ефира на Българска национална телевизия и добави, че господин външния министър на Украйна има право да показва своето мнение, само че в България, като суверенна страна решенията се взимат от българските законни институции.

Нинова даде за образец европейски водачи, като немския канцлер, който също е споделил, че желаят спокойно съглашение, както и това, че те повече няма да дават оръжия на Украйна. „ Вече и в Европа, и то от огромни страни се чуват сходни на нашите аргументи”, сподели още вицепремиерът.

„ По отношение на плануваната от господин Петков делегация в Украйна желая да кажа, че ние сме съпричастни с тъгата на тези хора. Ако задачата е да чуем очи в очи какво желае господин Зеленски – също го знаем. Те желаят оръжия и за нас няма смисъл да пътуваме до там просто, с цел да го чуем”, безапелационна бе водачът на Българска социалистическа партия и акцентира, че вижда като прекомерно екзотична и ексцентрична концепцията на премиера Петков, който инициира отваряне на сметка, по която да се подаряват средства за Украйна. „ Опитвам се да бъда мека, тъй като си почитам съдружните сътрудници. Дарение за оръжия единствено по себе си е безусловно спорно послание”, уточни още тя.

Корнелия Нинова изрично отхвърли България да е изпращала оръжия за Украйна. По думите й от Минските съглашения насам не сме изнасяли оръжия нито за Русия, нито за Украйна. „ Обвиненията на опозицията в противоположното се базират на обосновани догатки, което е несериозно”, добави вицепремиерът.

„ Последните дни се изговориха толкоз небивалици за търговията с оръжия в България и то от хора, които нямат никаква визия защо става дума. Чух даже, че Полша е медиатор. Тези хора не вършат разлика сред експорт, трансфер, ходатайство. Виждам каква е задачата на това. ГЕРБ желаят да сменят държавното управление и виждат неговото събаряне през тематиката за оръжията. Това е забележима цел за всички, само че неприятното е, че те злоупотребяват, лъжат и манипулират с информацията. Това е рисково за националната сигурност на България. Нека спрат да си играят с тази тематика за политически и партийни цели”, безапелационна бе тя по отношение на манипулативните опити на ГЕРБ.

Нинова разяснява и операциите за това, че износа на оръжия през последните месеци е повишен, като съобщи, че това се дължи на честите избори през миналата година и заради невъзможността тогава да бъде формиран постоянен кабинет се е стигнало до това, че Междуведомствената комисията за експорт на оръжия не е заседавала повече от 2 месеца. „ За този интервал са се задържали близо 120 заявки за експорт. Всичките те са забавени и бяха пуснати в интервала януари, февруари и март тази година. Обемът, който обгръщат тези 120 броя е 432 656 492 евро. Това внезапно се изсипва цялото през февруари месец и от това идва огромния размер, който прави усещане в справките”, сподели още тя.

Вицепремиерът добави, че интернационалните и българските закони изискват от България да даде позволение за експорт при избран брой и тип документи и уточни. „ Изнасяме за над 50 страни, и да може от там да стигне по някакъв метод, за което България не може и няма по какъв начин да ревизира и да носи отговорност. Другото решение е просто да спрем износа и да затворим тази промишленост, тъй като много такива се унищожиха. Но аз като министър на стопанската система и промишлеността държа да се развива икономиката”, акцентира Нинова.

Нинова сподели документ от комерсиалния указател на България, от който е видно, че изпълнителния шеф на „ Кинтекс”, до момента в който е бил подобен, публично е взел участие и в няколко компании, които се занимават с търговия с оръжия.

„ Това е отчет на инспектората на Министерството, в който най-после предлагат всичко това да се изпрати на Прокуратурата и АДФИ. Официален орган на Министерството е ревизирал „ Кинтекс”. Когато ме избраха за министър дадох обещание, че ще оздравяваме държавните сдружения и ще потвърдим, че те могат да се ръководят дейно и, че мантрата, че държавното не е положително и би трябвало да се приватизира не важи. Ще бъда безкомпромисна по отношение на всички случаи на източване на държавни сдружения, на корист с пари и спор на интереси”, безкомпромисна бе Нинова във връзка с злоупотребите в „ Кинтекс”.

„ Стигне ли се до експорт на оръжия за Украйна, това няма по какъв начин да се случи без автограф от министъра на стопанската система и промишлеността. За следващ път споделям, че аз няма да си сложа подписа под експорт на оръжия и муниции за Украйна. Изразявам кардинална и поредна позиция, която дава отговор на волята на хората, които ни следват като партия, а виждам, че и на волята на по-голямата част от българското общество”, добави още водачът на Българска социалистическа партия.

По думите й ръководството ще оцелее а това, което ги държи е съглашението за държавно управление, което всички подписахме. „ Там няма оръжия за украйна. Също по този начин е записано, че препотвърждаваме позицията си за Македония и не написа, че ще ги пускаме на договаряния за Европейски Съюз нито през май, нито през юни”, уточни Корнелия Нинова.

Според нея най-важни са инфлацията, цените, приходите и стабилизирането на стопанската система. „ Българска социалистическа партия не се готви за предварителни избори. В момента цялата ни сила е съсредоточена върху антикризисен пакет от ограничения за стопанската система и бита”, добави още водачът на Българска социалистическа партия.

Налагане на таван на цени, както и облагане на свръхпечалбите насъбрани в енергийните сдружения, което да бъде употребявано за подкрепяне на стопанската система и семействата са измежду главните оферти на социалистите.

Относно приходите Нинова бе безапелационна, че необлагаем най-малко е допустима мярка, която ще помогне на работещите небогати и добави, че доста работещо би било понижаване на Данък добавена стойност на ток, вода и парно, което ще докара до понижаване на цената за крайните консуматори.

„ Намаляване на данък, таван на данък, понижаване на Данък добавена стойност, необлагаем най-малко, таван или нулева ставка на Данък добавена стойност на хляба и зеленчуците. Това са нещата, които би трябвало да разясняваме и от дълго време трябваше да сме го решили и въвели. За нас от Българска социалистическа партия тези промени са безспорен приоритет”, уточни още Нинова и акцентира, че социалистите ще упорстват помощта от 300 лева на мегаватчас за бизнеса да се резервира и продължи, с цел да може стопанската система да се стабилизира и да не губим работни места.

От Българска социалистическа партия също по този начин оферират минималната заплата да се усили от 710 на 770 лв.., а Нинова съобщи, че социалистите имат своите причини за това, както и проект от къде да бъдат взети нужните средства.

В умозаключение Корнелия Нинова сподели, че част от ограниченията на социалистите към този момент срещат поддръжка у съдружните сътрудници, а за останалите диалозите не престават и сега.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР