Ние сме най-твърдите привърженици на идеята за съдебна реформа. Ние

...
Ние сме най-твърдите привърженици на идеята за съдебна реформа. Ние
Коментари Харесай

Сарафов: Реформата не опира до махането на Гешев

Ние сме най-твърдите последователи на концепцията за правосъдна промяна. Ние сме тези, които най-добре осъзнаваме, че такава е нужна. Дневният ред на обществото също го постанова. Това съобщи шефът на Националната следствена работа и заместник-главен прокурор Борислав Сарафов в изявление за Би Ти Ви.

,,Новото държавно управление пристигна със поръчки за гласност, бистрота и правосъдна промяна, само че някакъв боязън е обвил нормотворческия развой. Съдебната промяна е многопластов правосъден развой. Не е единствено до закриване на Спецправосъдието и махането на Гешев``, добави той.

По думите му е нужна промяна в Наказателния кодекс, като да вземем за пример в областта на публичните поръчки, тъй като там изтича максимален публичен запас.

Сегашният Наказателен кодекс е кърпен и надграждан, той е от далечната 1968-ма година. В него не е организиран статутът на тези закононарушения в областта на публичните поръчки, тъй като това е една много характерна тематика, обясни Сарафов.

Директорът на Национална следствена служба акцентира още, че закриването на Спецправосъдието е единствено една дребна част от общата полемика, която сега липсва и увери, че магистратите са подготвени да вземат участие в този диалог с техния експертен капацитет.

Борислав Сарафов показа, че не намира за сполучлив вид закриването на спецпрокуратурата и спецсъдилищата, защото " те имат своето място и са потвърдили своята успеваемост в битката против проведената престъпност ".

Ако бъде закрито спецправосъдието, делата, които са стартирани, ще бъдат окончателно изгубени, тъй като става дума за в действителност доста комплицирани каузи.

По отношение на фигурата на основния прокурор Сарафов разясни, че личността има значение, само че не би трябвало да е водеща и бе безапелационен, че Иван Гешев не е властнически вид началник.

Накрая на въпрос дали укриващите се в чужбина Цветан Василев и Васил Божков могат да бъдат разпитани пред съда онлайн, Сарафов отговори, че онлайн разпитът няма никаква правна стойност.

Подобен разпит ще съставлява интерес за медиите и обществото, само че не и за съда. Ето за какво би трябвало да има опростяване на процедурите, би трябвало да бъде разисквана тази концепция в работните групи. Смятам, че след 30 години народна власт би трябвало да се рестартират процесите в правосъдната система, само че не по този метод, който ни се предлага, приключи зам.-главният прокурор.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР