Ние сме доста подвластни от политиката на ЕЦБ. Очаквам до

...
Ние сме доста подвластни от политиката на ЕЦБ. Очаквам до
Коментари Харесай

Прогнозират банките да вдигнат лихвите до края на годината

" Ние сме много подвластни от политиката на ЕЦБ. Очаквам до края на годината да има минимум едно повишаване на лихвите. Това бързо ще окаже влияние върху лихвите на комерсиалните банки. Вече някои от тях в страните членки усилват лихвите. Очаква се измежду 15 и 20% инфлация за тази година ". Това заяви за " Твоят ден " по NOVA NEWS икономистът Георги Вулджев от Експертен клуб за стопанска система и политика.

220 млн. повече във връзка с първото тримесечие на 2021 година е облагата на банките за тази година. " Има много фактори за определяне на диапазона на растежа в лихвите. Първоначално няма да е повече от 1%. Лихвите по държавния дълг също се усилват. Ако има рецесия или по-голяма инфлация, ще има и голям напредък. Очакванията на ЕЦБ са да не е повече от 1% ", посочи той.

Банковите лихви по заеми остават ниски Според него потребителите все още не са усетили сериозния удар на инфлацията. Не се следи значително повишаване в лихвите. Вижда се пристрастеност към покачване на таксите на банките. Положителните сигнали за банковата система в първите месеци ще видим да се обръщат в идващите тримесечия. По време на пандемията е имало сериозен напредък на депозитите, а на това се дължат облагите на банките ", обясни Вулджев istock.

По думите му заплащането на газ по схемата с рубли не е рисково. " Приоритетът е да си подсигури енергийната сигурност. Правителството трябваше да поеме този малък финансов риск в краткотраен план. Превалутирането не е забележителна финансова тежест ", подчертава той.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР