Ние сме част от световния пазар. Нямам вълшебна пръчка да

...
Ние сме част от световния пазар. Нямам вълшебна пръчка да
Коментари Харесай

Петков: Част сме от световния пазар, нямам вълшебна пръчка да намаля цената на газа


Ние сме част от международния пазар. Нямам вълшебна пръчка да понижа цената на газа. Това съобщи пред медиите министър председателят.

Според него е било доста неприятно решение да се откажем от количества азерски газ.

„ Нашите контракти са стигали до 21 евро с азерите. В момента пазарът е на 114 евро на мегават/час. Скокът е с пъти на интернационалните тържища. Това е борсовата цена “, уточни той.

Петков изясни, че в случай че България не се бе отказала от количествата, в този момент те щяха да са на закрепена цена.

„ Щеше да бъде с пъти по-ниска от тази, на която сега „ Булгаргаз “ би трябвало да купува на пазара. Надявам се, че ще мога да трансформира това. Но никой не е вманиачен, когато сте му дали опцията да не продава евтина газ, да каже, макар че се отказахте, ние желаеме да ви помогнем. Не, пазарите са ефикасни. Хората си вършат търговията. Ние сме били глупавите да се откажем от тази опция. Когато си се отказал от дълготрайни количества, които са на доста по-ниска цена, идваш и си купуваш газа на цената, която ти дават международните пазари “, уточни министър председателят.

Той даде обещание държавното управление да помогне на бизнеса да преодолее следващия потрес.

„ Първо би трябвало да се види дали тази наклонност ще се резервира тъкмо там, където е. Вторият въпрос е кои са спешните равнища на цената на газа, които, в случай че допуснем, ще създадем последователен риск за стопанската система. Ако имахме български газ, да го мислим, само че нямаме. За електрическата енергия имаме опция, имаме български източници и съумяваме да поправяме. Ние сме в една лодка с бизнеса. Нито страната е сама, нито те. Трябва да мислим координирани решения “, сподели още.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР