Ние ще продължим да търсим най-точния баланс между това да

...
Ние ще продължим да търсим най-точния баланс между това да
Коментари Харесай

Доц. Кунчев: COVID мерките няма да са като миналата година

„ Ние ще продължим да търсим най-точния баланс сред това да държим под надзор болестта и да не пречим на естествения живот. То ще се види и по време на акцията за изборите, началото на образователната година – сигурно ограниченията няма да са такива, каквито бяха предходната година “, това сподели основният държавен здравен контрольор доцент доктор Ангел Кунчев пред Нова тв.

По думите му българите сега не се тестват толкоз, колкото хората в Западна Европа.

„ Ние сме наясно, че една огромна част от заболяемостта остава в сивия бранш “, призна доцент Кунчев.

Преди ден здравните управляващи оповестиха, че се. Изолацията за позитивните пациенти се понижава от 10 на 7 дни. Карантината за контактните от 7 става 5 дни. За лица, които са в границите на три месеца след последна имунизация - цялостна или бустерна доза, както и за преболедувалите в този период – няма да има карантина. Мярката влиза в действие в четвъртък - ден след издаването на заповедта, и ще важи до идната седмица.

Доц. доктор Ангел Кунчев изясни аргументите за честата промяна на разпоредбите, които би трябвало да съблюдаваме.

„ Този експертен съвет, който работи към министъра, разисква обстановката на седмична база и взема и решенията, надлежно и заповедите ще се трансформират всяка седмица. Обикновено това се случва във вторник, с административното време, належащо да се оформи заповедта, става сряда “, уточни той.

На въпрос запълнени ли са значително леглата в лечебните заведения у нас, той отговори, че процентът не е висок.

„ Ние нямаме даже в най-засегнатите области повече от 20% претовареност на леглата, които са избрани за COVID-19. Средната претовареност се движи в граници от 8-10 до 20% “, сподели още доцент Кунчев. 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР