Ние ще продължаваме да бъдем солидарни с Украйна и нейния

...
Ние ще продължаваме да бъдем солидарни с Украйна и нейния
Коментари Харесай

Министър Запрянов: Ще продължаваме да бъдем солидарни с Украйна и с народа й

„ Ние ще продължаваме да бъдем солидарни с Украйна и нейния народ в напъните им да противодействат на противозаконната и нелегитимна съветска експанзия, колкото е належащо. Уверявам ви, че помощта за Украйна ще остане във фокуса на отбранителната ни политика по време на мандата на настоящето служебно държавно управление. “

Това сподели военният ц по време на Втората конференция, отдадена на сигурността в Черно море, в границите на Международната Кримска платформа. Във форума, който се организира в Централния боен клуб в София, взе участие и началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов .

„ От военностратегическа позиция би трябвало да създадем всичко допустимо, с цел да помогнем на Украйна да победи. Това е наш стратегически интерес. Ето за какво през последните 10 месеца ние засилихме и разширихме обсега на военната помощ, която изпращаме на Украйна. Това е развой, а не едно деяние “ , акцентира министър Запрянов и добави, че България споделя оценките на средата за сигурност , посочени в Стратегическата идея на НАТО и Стратегическия компас на Европейски Съюз.

„ Виждаме съществени провокации за нашата сигурност, произлизащи от продължаващата съветска експанзия в Украйна. Потенциалът за разпространяване на войната визира сигурността на страните от източния фланг на Алианса, в това число България “, сподели министърът на защитата.

„ Не можем да приказваме за черноморска сигурност, до момента в който съветската експанзия в Украйна продължава “, сподели министър Атанас Запрянов пред медии. Той акцентира, че България е наранена от тази обстановка, защото потреблението на морски мини съставлява опасност за корабоплаването и нашите пристанища.

Министър Запрянов заяви, че турският парламент е утвърдил Меморандума за основаване на Противоминна военноморска група в Черно море /МСМ Black Sea/.

„ Това значи, че морската група за битка с мини сред България, Румъния и Турция има зелена светлина и можем да стартираме да реализираме на практика осъществяването на това съглашение. Нашата цел е по този метод със взаимните старания на трите страни да не допуснем да се получат трагични обстановки от мини “ , сподели министър Запрянов и акцентира, че това ще бъде добре за корабоплаването , туризма , популацията , риболова .

„ Атаката на Иран против Израел е нападателен акт, който може мощно да дестабилизира обстановката в Близкия Изток. Международната общественост и ние към този момент осъдихме тази офанзива. Никой не желае широкомащабна война “ , разяснява обстановката в Близкия Изток министър Атанас Запрянов и изрази вяра , че въпреки и мъчно, ще бъде реализирана деескалация на напрежението.

Конференцията се провежда взаимно от министерствата на външните работи и на защитата на България и министерствата на външните работи и на защитата на Украйна, в партньорство с Центъра за отбранителни тактики /Украйна/. В рамките на форума министър Запрянов ще организира срещи с Ангъс Лапсли – асистент общоприет секретар на НАТО, със заместник-министрите на защитата на Румъния и на Обединеното кралство Симона Коджукару и лорд Тимъти Минто, както и със заместник-министъра на външните работи на Украйна Микола Точицки. Във фокуса на диалозите ще бъдат провокациите пред сигурността в района на Черно море .

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР