Ние ще подкрепим Закона за съдебната власт, но трябва да

...
Ние ще подкрепим Закона за съдебната власт, но трябва да
Коментари Харесай

Нинова: БСП гласува за законопроектите на ДБ и Крум Зарков за контрол върху главния прокурор

„ Ние ще подкрепим Закона за правосъдната власт, само че би трябвало да го преглеждаме в общия подтекст на идващите четири законопроекта по Наказателно процесуалния кодекс. Защото петте закона имат една обща цел – промени в правосъдната система, които да доведат до бърз и обективен развой. Различни са обаче пътищата, по които това да стане. “

Това съобщи водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова по време на дебатите за промени в Закона за правосъдната власт.

От парламентарната естрада Нинова разяснява, че най-обсъжданата и значима тематика е контролът върху основния прокурор. „ Този въпрос в последна сметка би трябвало да бъде решен. Толкова години са водени политически разногласия, само че би трябвало да има надзор върху неговите актове, който и да е той “, безапелационен е водачът на левицата.

Нинова се обърна към депутатите от “Продължаваме смяната “, за които практиките от историята не били значими: „ Уважаеми сътрудници, историята би трябвало да ни учи – по кое време е било неверно, с цел да не го повтаряме, и по кое време е било положително, с цел да го доразвиваме “, съобщи тя.

По отношение на мястото и ролята на Национална следствена работа в годините ръководителят на Българска социалистическа партия изясни, че са взимани разнообразни решения и тя е местена ту в изпълнителната, ту в правосъдната власт. „ Предложението на сътрудниците от “Възраждане “ в този закон е положително. Това ви го споделям не като народен представител сега, а като някогашен следовател, който е водил действителни следствия “, посочи Нинова и продължи: „ Отделянето на Следствената работа като самостоятелен орган ще подсигурява по-добрата и по-обективната работа, без зависимости и с действителен резултат. Затова ще подкрепим този законопроект, само че и в законопроектите на “Демократична България “, и на Министерски съвет има рационални текстове, които би трябвало да обсъдим “, съобщи тя и добави, че на първо четене левицата ще поддържа и тези текстове.

На финала водачът на Българска социалистическа партия прикани сред първо и второ четене за рационален и експертен диалог, а не толкоз политически диалог. „ От всичките оферти да намерим това най-хубаво и най-работещо, което да докара до правдивост за хората, до съвместен надзор, рационална работа на правосъдната система и действителни резултати от тази работа “, заключи Нинова.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и ! 

 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР