Ние разговаряме от много време за ремонт на тази система

...
Ние разговаряме от много време за ремонт на тази система
Коментари Харесай

Илко Семерджиев: Зад проблема с инсулина стои криминален реекспорт

Ние беседваме от доста време за ремонт на тази система с контрола върху медикаментите. Тя ще реши отчасти казуса. Но би трябвало и доста други ограничения. Чуваме за законодателни промени, само че не чуваме за законните органи да се самосезират.

Това сподели в студиото на Euronews Bulgaria някогашният здравен министър Илко Семерджиев.

Самото министерство единствено афишира желание. Такива неща са се случвали и различен път през годините, въпреки и не в подобен мащаб. Сега над 390 медикаменти липсват, а 2017 година липсваха към 70, само че тогава правехме взаимни инспекции с Министерство на здравеопазването и НЗОК, ИАЛ, Национална агенция за приходите, Агенция „ Митници “. Има доста ограничения, които би трябвало да се ползват и нормативните не са единствени.

 
Аз бих дал за образец инсулините – те са животоподдържащо и животоспасяващо средство и се покриват на 100% от НЗОК, и в това време липсват. Това е престъпен реекспорт, тук би трябвало да има надзор и наказания.
Това е неетична процедура, да се употребяват за намаляване. Инсулините би трябвало да се употребяват за хора с диабет. Това е духовен проблем, тези хора би трябвало да знаят, че ощетяват заболели хора. Когато се купуват от други страни не се знае дали заместителят е подобаващ. Правят се измервания на равнищата на кръвната захар в болница, профили – комплициран развой. А в случай че сме в неустановеност дали на следващия ден няма да изчезне и заместителят, нали си представяте до каква неуравновесеност може да докара това.

Преместването на едни фрагменти от един град в различен, както във Враца - това може да тушира напрежението, само че не значи, че ще го ликвидира. Когато преместим едни хора на друго място, ще оголим първото. Трябва да има съществени ограничения.

 
Проблемът ще става все по-голям, милион и двеста холяди лекари липсват в целия Европейски Съюз. България е изгубила 35 % от фрагментите си, които са високо образовани с извънредно скъпи и дефицитни специалности.
Как може да се реши този въпрос – с държавни политики. Второ, тези които употребяват услугите на медицинските фрагменти в локалната власт също трява да учстват. Кметът на Враца ще обезпечи общински жилища, което е добре, само че е трябвало да стане доста по-отдавна. Трето – възнагражднението. Няма по какъв начин да оставим лекарите на дъното на тази икономическа подчиненост и да чакаме от тях всеотдайност.

Парите за заплати се усилиха се с едни 30 милиона, само че това не е политика на министъра на опазването на здравето. Но тази година има с 1 милиард по-малко пари за опазването на здравето. Какво чакаме да се случи?

Знаем по какъв начин да кажем на младежите да останат, само че не го прявят, не се взимат съответни решения.

Например с 4,8 % в Брутният вътрешен продукт имаме подтиквано частно разлащане в здравния бранш. Не инцидентно СЗО по свои оценки споделя, че 35-40% от българското опазване на здравето се финансира от джоба на хората. Не е ли по-добре здравната вноска да стане 10 %, а да смъкнем частните заплащания. Ние сме с най-ниската здравна вноска, това е политическо решение.

Ние можем да организираме този запас без да го качваме доста – вноската да стане от 8 на 10% и от 3.5 милиарда частни заплащания ги понижим на милиард ще има забележима смяна.

Неходенето на профилактични прегледи е еднакъв на този за какво имаме толкоз пушачи в България. Очевидно е, че Министерство на здравеопазването не стимулира хората да водят здравословен метод, да вършат безпалтен профилактичен обзор. Няма по какъв начин общопрактикуващият доктор да гони пациентите, това е решение на всеки субект и той би трябвало да бъде виновен към себе си.

Вижте цялото изявление във видеото.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР