“Ние представляваме Христо и “Белингкат в няколко дела в руския

...
“Ние представляваме Христо и “Белингкат в няколко дела в руския
Коментари Харесай

Адвокат от Агора: Всеки, който е в списъка за издирване на Кремъл може да попадне в опасна ситуация

“Ние представляваме Христо и “Белингкат ” в няколко каузи в съветския съд. Сега ние се съгласихме нашият юрист да го пази за случая, обвързван с издирването му за разпространяване на подправени вести за съветската войска, който стана явен в този момент ”, съобщи пред Нова телевизия Павел Чиков, създателят на правозащитната неправителствена организация “Агора ”. Техен юрист ще пази и българския публицист, разгласен за търсене в Русия -  Христо Грозев.. 

Организацията “Агора ” работи главно в Русия, само че и в Европа и Централна Азия. В нея има над 300 юристи, които са се заели с хиляди каузи, измежду които и такива на опозиционни публицисти и критици на Кремъл. 

“Няма публични известия за това какви са аргументите за наказателно гонене на Христо Грозев. Ние се опитваме да получим информация за това. Почти всеки може да ревизира по име, фамилия и рождена дата в уеб страницата на Министерството на вътрешните работи в Русия. Там могат да схванат дали са, или не са, в листата с търсените лица. Но там няма информация за съответното престъпно закононарушение. Казва се единствено - Христо Грозев. Сложена е фотографията му. Търси се от съветските служби. И това е всичко ”, изясни Чиков.

Информацията, че Христо Грозев е търсен съответно за разпространяване на погрешна информация за съветската войска, се появи в държавната съветска осведомителна организация “РИА Новости ”.

“Миналата пролет “Белингкат ” бяха оповестени за непознат сътрудник в Русия дружно с още няколко групи, които работят като проверяващи публицисти и всички те следят войната в Украйна ”, сподели още юристът, който се срещнал с Грозев преди към 6 години.

От март до декември 2022 година търсените лица в листата в Русия са 180. 19 от тях са публицисти и блогъри. Това е втората по величина професионална група след политическите деятели. 

“Мисля, че госпожа Митрофанова има право. Никой няма да се опита да стигне до Христо отвън Русия. Това е и задачата. И най-вероятно той ще остане в листата с търсени лица… кой знае за какъв брой дълго. Със известието – той не би трябвало да пътува до страната ”, разяснява Чиков думите на съветския дипломат у нас. 

По думите му всеки, който е в листата, само че пътува до Русия, може да попадне в рискова обстановка. 

“Те могат да бъдат задържани и за какво не екстрадирани. Говоря по-конкретно за някогашни руски републики като Армения, Казахстан, Киргизстан, Таджикистан. Това са страни, които могат да сътрудничат на Русия. Службите в Русия се пробваха да употребяват “Интерпол ”, с цел да ги намерят и заловят отвън границите на Русия. Но “Интерпол ” отхвърли да го направи заради  правилото, че не може да се намесва в политически проблеми ”, изясни още юристът.

Според статистиката на “Агора ” 6 публицисти от листата са арестувани, останалите към момента се търсят. Руското законодателство споделя, че всеки, който е упрекнат за разпространяване на погрешна информация - го грози затвор от 5 до 10 години. 

“Руското държавно управление и Кремъл приема всички проверяващи публицисти и екипи като свързани със западни страни. И най-много с най-големият им зложелател – Съединените американски щати. Заради това аз не мисля, че това е непосредствено обръщение към България. Това по-скоро е обръщение, което цели да замлъкнат всички гласове. Ние виждаме, че доста от следствията са оповестени в американски вестници като “Ню Йорк Таймс ”. Както и в интернет пространството. Руското държавно управление е доста сензитивно по отношение на тази информация. Така че това, което се случва с Грозев, е и обръщение към тях, че те могат да бъдат преследвани. Могат да бъдат задържани.  Където и да вървят и където службите могат да стигнат до тях ”, сподели още Чиков.

Списъкът с търсените лица няма краен период на деяние. В него е един от най-известните публицисти - Александър Невзоров. Сред търсените е и Марина Овсянникова, станала известна с изненадващата си появи в ефира на Първи канал с протестен афиш с надпис - “Спрете войната! Не вярвайте в пропагандата, те ви лъжат! ”.

“Тя също беше преследвана и беше сложена под домакински арест. Но тя съумя да избяга и да напусне страната. Вероятно са позволили това да се случи или са го пропуснали. Но имам чувството, че държавното управление се пробва да пусне тези хора да излязат отвън страната. За образец мога да дам Алексей Навални. Ако той не се беше опитал да се върне от Германия в Русия – той нямаше да бъде задържан. Мисля, че е доста комфортно за съветското държавно управление всички хора, които им основават проблеми,  да са отвън Русия ”, сподели той. 

Ден откакто Грозев беше разгласен за търсене той съобщи, че България към момента не му е предложила помощ. Предложение за такава обаче е получил от други страни, като Нидерландия, Австрия, Швеция и Естония. 

“Трудно е да се приказва за връзките с Русия, тъй като и сега има война. И има голям спор сред Русия и Европейския съюз. Това е и повода страните да са по-умерени в изявленията си. Но мисля, че всеобщото противоречие демонстрира ясно, че българското държавно управление и българското общество, поддържат българския публицист ”, разяснява още Чиков. 

Според него вероятността Грозев да бъде похитен е неосъществим вид. “Не бих изключил никакви вероятни разновидности, само че не го мисля, тъй като в останалите проблеми не се е случвало. Единственият сходен случай е от Казахстан. Посланието на всичко това е, че тези, които са вкарани в листата – не са в сигурност ”, сподели юристът.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР