Ние от самото начало заявихме ясно, че единствената причина да

...
Ние от самото начало заявихме ясно, че единствената причина да
Коментари Харесай

Кирил Петков: Нулева толерантност към корупцията ще е мотото на правителството

Ние през цялото време декларирахме ясно, че единствената причина да тръгнем по този път е тъй като България има остра потребност от смяна. Ще вкараме всичките си старания, ще съберем най-хубавите хора в регулаторите, които до момента не са работили, ще се надяваме да бъдем със стъпки напред в правосъдната промяна. И се надявам, че българите, които са упълномощили голямо очакване в нас, ще са удовлетворени от нашата работа. Това съобщи претендентът за министър-председател Кирил Петков, откакто получи и върна на президента изпълнен мандата на " Продължаваме Промяната "  за сформиране на кабинет. 

На въпрос дали ще се оправят за 100 дни да постигнат оздравителни промени в Прокуратурата и правораздаването, както им заръча президента Радев, за да успеят да завоюват борбата за бъдещето на България, Петков отговори: " Няма да губим нито минута. Знаем, че проблемите са доста остри и са във всички сфери. Няма да има нито един лев, изхарчен по неверен метод. Ако някой си разреши сходно нещо, ще се постараем да го заловим ". 

Петков удостовери, че Теодора Генчовска е претендентът за външен министър. " Очаквам през днешния ден към 13.00 часа да изпратим къса информация за всеки един от министрите. Има едно име, което не беше споменавано до този миг. Това е Атанас Атанасов – министърът на културата. Това е един млад, човек, който персонално мен доста ме впечатли, тъй като самичък беше възстановил читалище в едно село покрай Пловдив. Ще дадем нов подтик на българската просвета. Надявам се всички от сферата да го поддържат. Той желае България да стане една от културните дестинации в Европа ", съобщи претендентът за министър-председател Кирил Петков.

По думите му, едно от най-важните неща в този момент е да овладеем цената на тока. Втората стъпка е преодоляване на COVID-кризата с дълготрайна вероятност. " Не може всеки вариант да провокира нова вълна и ние да затваряме стопанската система. Ще осведомяваме българските жители за значимостта от имунизацията. Един от първите закони, които се надяваме да променим, ще е обвързван с КПКОНПИ и правосъдната власт. " Нулева приемливост към корупцията "  ще бъде мотото на нашето държавно управление. Вярваме, че ще създадем и една много сполучлива комисия в Народното събрание, която да бъде антикорупционна. Вярваме, че ще притеглим и хора, за които това ще е повече от работно място, това ще е задача ", съобщи той.

" От понеделник министрите в проектокабинета стават министри на България. Това значи, че всички ще бъдат измервани под един критерий. Задачите и политиките сме ги оповестили към този момент в самото съдружно съглашение. Ще чакаме от тях успеваемост и ще бъдем безкомпромисни за всяка стъпка встрани. Стабилността на съдружното държавно управление ще бъде функционалност на това какъв брой добре всеки един министър си прави работата ", съобщи той.

Петков увери, че всички министри ще бъдат мерени по един критерий. " Отговорността за имената към този миг е на партиите, които ги излъчват, само че отговорността за свършената работа ще бъде обща. Целите и дилемите на членовете на кабинета са дефинирани в съдружното съглашение ", добави той. 

По отношение на съдружното съглашение, Петков съобщи: През връзка се надяваме да можем да координираме 4-те съдружни колегата. Те имат разнообразни визии, само че проблемите са толкоз огромни и остри, че до момента в който се оправим с първите задания, всички тези разлики остават встрани. Над 90% имахме единодушие по множеството политики. Разликите от 10% не бяха основни и нямаше червени линии ".

Съпредседателят на " Продължаваме Промяната " Кирил Петков е номиниран за министър-председател. Това се показва в предлагането на групировката за конструкция и състав на Министерския съвет. Мандатът за сформиране на държавно управление беше връчен през днешния ден на Кирил Петков от президента Румен Радев.

Кой е номинираният за министър-председател от " Продължаваме Промяната "  Кирил Петков? 

Кирил Петков е роден на 17 април 1980 година в Пловдив. Баща му Петко Петков е биолог, преподавател и откривател, запалил доста хора по биологията. Кирил Петков попада в Канада, когато е 14-годишен. Във Ванкувър татко му работи по проучвателен план. Първо учи биология и химия в Университета на Британска Колумбия във Ванкувър, Канада, само че в трети курс схваща, че неговото предопределение е стопанската система. Това е повода да приключи " Финанси " в Университета на Британска Колумбия. След това приключва и магистратура по " Бизнес администрация " в Харвардския университет. 

След завръщането си в България първата компания, която основава, е " Българска компания за развиване ". Тогава той е на 27 години. Идеята е да открива перспективни бизнес хрумвания и да ги финансира. Първият план, който осъществя, е за 60 млн. лева - мултифункционален комплекс в покрайнините на София. 

Преди да влезе в политика Кирил Петков става известен с по този начин наречените харвардски курсове, които провежда в Софийския университет " Св. Климент Охридски ". Той е един от създателите дружно с Асен Василев на Центъра за стопански тактики и конкурентоспособност към Софийския университет, афилииран с Харвардския университет, където преподава в курсовете по икономическо развиване и микроикономика на конкурентоспособността. Завършилите курсовете имат опция да се развиват в влиятелни университети или в огромни компании. 

През годините Кирил Петков е записал няколко компании. Най-успешната от тях е " ПроВиотик ", която продава пробиотици на четири континента и има няколко патента по биотехнологии в Съединени американски щати. Компанията има единствените два американски патента за български нововъведения - за понижаване на инфекциите от салмонела и тези от " ешерихия коли ". Във компанията основават пробиотик, който е основан на българския вариант на " Лактобацилус Булгарикус GLB44 ", изолиран от кокиче и по-късно обработен в морковен сок. Продуктът е извънредно известен в Съединени американски щати, Канада, Франция, Англия, Австрия, Япония и Румъния. 

От 12 май 2021 година Кирил Петков е министър на стопанската система в първото служебно държавно управление на министър-председателя Стефан Янев.
На 16 септември 2021 година пред публицисти Кирил Петков оповестява, че е получил покана от президента Румен Радев да остане на поста като министър във второто служебно държавно управление с министър председател Стефан Янев, само че е решил, че по-добре да продължи смяната посредством присъединяване в политиката дружно с досегашния длъжностен министър на финансите Асен Василев. 

На 19 септември 2021 година Кирил Петков и Асен Василев дружно с техни съидейници показват в София своя нов политически план " Продължаваме промяната ". На предварителните парламентарни избори на 14 ноември 2021 година обединението " Продължаваме промяната " печели изборите с 28 % от гласовете, а Кирил Петков е определен за народен представител в 47-ото Народно заседание. Кирил Петков е фамилен с три деца. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР