Ние от БСП знаем как се прави социална политика -

...
Ние от БСП знаем как се прави социална политика -
Коментари Харесай

Левицата прокара и социалните си идеи

" Ние от Българска социалистическа партия знаем по какъв начин се прави обществена политика - бяхме единствената положителна опция на дългогодишното ръководство на ГЕРБ и ПГ на " Българска социалистическа партия за България " организираше поредна политика за развиването на дейна обществена страна по европейски модел, съгласно българските условия като път към свободно заслужено и солидарно общество, към по-добър живот за българите ". Това сподели Георги Гьоков при започване на договарянията за съдружно съглашение за обществената политика сред " Продължаваме промяната ", Българска социалистическа партия, " ИТН " и " Демократична България ". Още първоначално той направи ангажимента, че диалозите ще са безсмислени, в случай че няма бюджет 2022, и прикани полемиката да не се трансформира в предизборно наддаване. След повече от 4 часа договаряния присъстващите се сплотиха към 50 точки.

На забележката от Асен Василев, че за реализиране на всички оферти на левицата ще са нужни 10 милиарда лв. на година, Гьоков отвърна, че всичко е финансово обезпечено.

Българска социалистическа партия още веднъж настоя преизчислението на пенсиите да е със междинния застрахователен приход от 2018 година, защото отпуснатите преди 2008 година изостават от новите с 3-4 пъти. Минималната пенсия да не генерира беднотия, само че и да се дефинира по разпоредбите на пенсионната система, а не въз основата на политически решения, настоя Емилия Масларова. Според Българска социалистическа партия по-дългото оставане на работа на възрастни чиновници би решило в огромна степен дефицита на квалифицирана работна ръка. Левицата предлага в случай че човек остане 1 година, пенсията му да нарасне с 4%, при 2 години на работа - с 4,5%, при 3 години - 5%. Българска социалистическа партия желае до края на изключителното състояние да се дават 120 лева помощ за пенсионерите. Асен Василев от Политическа партия пое ангажимент след преизчислението на пенсиите от 25 декември те да не са по-ниски от сегашните, в това число добавката от 120 лева, което ще направи минималната пенсия 420 лева Политиките за пенсиите ще бъдат в допълнение обсъждани в идващите 6 месеца.

Българска социалистическа партия предлага безвъзмездни детски градини и ясли, 300 лева еднократна помощ за всички деца от I до IV клас, облекчение на данъчната тежест за работещи родители посредством въвеждане на 500 лева необлагаем най-малко за всяко дете, както и въвеждане на еднократна помощ от 500 лева за раждане на първо дете, 1000 лева за второ и 1500 за трето за родители, които са се осигурявали през последните 24 месеца. Предвиждат еднократна помощ от 10 минимални заплати за майките студентки и безвъзмездни учебници за учениците от I до XII клас. От Има Такъв Народ оферират еднократна помощ за възпитаници от всички класове.

Социалистите настояха за съответно установяване на линията на беднотия въз основа на данните от проучването " Статистика на приходите и изискванията на живот ". Те настояха да се дефинира и понятието най-малко вода за питейни потребности и битово ползване и критериите за това, както кой и по какъв начин дава целевото подкрепяне. Темата с помощите и облекченията за деца ще се преглеждат в идващия парламент.

Масларова поддържа предложенията за усилване на контрола от Национална агенция за приходите и ГИТ, а глобите за " пари в пликовете на ръка " да са и за работодателя, и за служащия. Записано бе предлагането на Асен Василев " без обществени помощи за трудоспособни хора ". Българска социалистическа партия упорства за регламентиране на работата от разстояние и увеличение на заплащането за нощен труд. Мика Зайкова акцентира, че от Има Такъв Народ желаят минималната заплата да е 50% от междинната. Дискутиращите се сплотиха към концепцията оптималният застрахователен приход отсега нататък да е привързан с коефициент от междинната заплата, увеличение на минималната заплата, като тя бъде % от междинната за миналата година.

Консенсус има и към концепцията за проверка на деинституционализацията на деца, извършена от ГЕРБ.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР