Ние няма да подкрепим решението за прекратяване на забраната за

...
Ние няма да подкрепим решението за прекратяване на забраната за
Коментари Харесай

Нинова за украинското зърно: Това решение е предателство спрямо българския интерес

„ Ние няма да подкрепим решението за преустановяване на възбраната за импорт на украинско зърно. За нас то съставлява изменничество на българския народен интерес и провокация към Европейския съюз и към общите ни ползите в общия ни европейски дом. “

Това съобщи водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова от парламентарната естрада.

„ Искам да се спра първо на българския народен интерес като най-съществен. Какви са причините на вносителите – че това решение би помогнало на бюджета, тъй като се събира повече Данък добавена стойност. Че това решение ще понижи инфлацията и ще има обществен резултат, тъй като ще намалеят цените на хляба и хлебните артикули. Това са безсмислени и несъстоятелни причини, не са правилни и няма да се случат “, сподели тя.

На първо място, Нинова уточни, че след диалог с асоциацията на хлебопроизводителите, те са декларирали, че не употребяват украинско зърно за произвеждане на български самун и производни артикули. При това, дават мотив, не желаят да употребяват украинско зърно, тъй като ги е боязън, че ще си замърсят производството с артикул, който не дава отговор на европейските условия.

На второ място, посочи тя, че специалистите на Българска социалистическа партия са сравнили два интервала – подобен, в който е имало възбрана за импорт на украинско зърно и подобен, в който е нямало, и са открили, че разлика в цените на хляба няма. „ Т.е. аргументът, който чух и от Кирил Петков, че това ще понижи цените, е изцяло неплатежоспособен “, акцентира Корнелия Нинова.

„ Трето, през вчерашния ден чухме мотив, че в случай че се позволи вносът на слънчоглед и се натоварят задоволително мощностите на „ оливарите “, това ще донесе повече доходи в бюджета. Днес вносителите сами отхвърлихте този мотив. Поне два пъти чух, че става въпрос за експорт на олио. Производителите на олио имат доста контракти за експорт и това в допълнение количество от Украйна им би трябвало да запълнят този потенциал, той не е за българския пазар. И в този момент, има ли някой образован човек, който да не знае, че при експорт не се заплаща Данък добавена стойност? Какво Данък добавена стойност ще съберете от експорт на олио? Отиде ви и втория мотив в канала “, сподели още водачът на Българска социалистическа партия.

„ Що се отнася до провокацията към Европейския съюз, надали някой се съмнява, че Полша е една от най-ревностните подкрепящи Украйна страни в тази война. И все пак, Полша е отпред на това обединяване на страните от Източна Европа, които пазят националния си интерес. Е, по какъв начин може да има такива държавни управления, които са солидарни с Украйна, само че когато опре до националния им интерес, ясно и изрично да заявят, че няма да поддържат такова решение. Нещо повече, оповестиха, че даже Европейската комисия да анулира възбраната, те ще вкарат национална такава “, уточни Нинова.

И се обърна към ръководещите: „ Е, добре, какво вършиме? Кого провокирате? Нашите естествени съдружници по тези въпроси по отбрана на нашия народен интерес, без значение от разликите ни по тематиката за войната в Украйна? Провокирате този източноевропейски блок, а знаете, че когато сме дружно с други европейски страни, сме по-силни. Те ще си решат въпроса с национални забрани? А България? “

Тя се обърна с въпрос към вносителите: „ Представете, че се случи изявлението на еврокомисаря по земеделието и Европейската комисия удължи възбраната. Питам болшинството в Народното събрание и държавното управление, в случай че през днешния ден вземете решение за повдигане на възбраната, а Европа я продължи, ще си отмените ли решението? Ще наложите ли национално решение, в прорез с това на Европейската комсия? Ще покажете ли темперамент да си отстоявате решението и да се противопоставите на европейското? Не, ще подвиете опашка. “

Нинова цитира и министъра на земеделието, който съобщи: „ Зърното на Украйна не дава отговор на условията за произвеждане на европейските правила. Притесненията на Европа са основателни. “

„ И тук слагам третия въпрос. Ако тези терзания са основателни, в случай че са засилени ограниченията за надзор за радиоактивност, тежки метали и така нататък, сигурни ли сте, че този надзор и органите, които го извършват, ще си свършат работата? Защото какъв брой закони сме приемали и по-късно виждаме, че няма никакво осъществяване по тях надолу по веригата. Стои и въпросът за здравето на европейските жители “, предизвести бе Корнелия Нинова.

„ Остава още един мотив – геополитическият. Вие казвате: „ Да, знаем, че ще бъде проблем за България, само че сме солидарни с украинския народ. “ Ние, от „ Българска социалистическа партия за България “, желаеме преди всичко да сме солидарни с българския народ, като сме показвали и взаимност и съпричастност към страданията на украинския народ, приемайки бежанци и изпращайки филантропична помощ “, акцентира водачът на Българска социалистическа партия.

И прикани, в този случай, преди всичко да се сложи българският народен интерес, българската стопанска система, българското земеделие и българското произвеждане. Нинова изясни, че в случай че Европейската комисия в действителност се кани да отпусне експортна дотация за украинско зърно, това значи, че то ще стане още по-евтино и ще е в ущърб на българските производители, които така и така получават по-ниска дотация от европейските производители.

„ Ако вземете днешното решение, то ще има голямо политическо значение. Защото в действителност ще видите митингите и претенциите на българските производители. Има европейско значение, тъй като ще забиете нож в гърба на тези страни, които четири пъти сте лъгали, че дружно ще се борим против дъмпинга и ще си пазиме интереса. Има и обществено значение, тъй като всичките ви неистини, че от това решение ще паднат инфлацията и цените, ще лъснат единствено след месец, в случай че го вземете. Проявете разсъдък и отговорност към европейския ни общ интерес и българския народен интерес и дано отхвърлим това решение “, сподели в умозаключение Корнелия Нинова.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР