Ние не започнахме войната през 2022 г., това е опит

...
Ние не започнахме войната през 2022 г., това е опит
Коментари Харесай

Путин: Клинтън отказа на Русия влизане в НАТО

" Ние не започнахме войната през 2022 година, това е опит тя да бъде спряна ", съобщи съветският президент Владимир Путин в извънредното си изявление с американския публицист Тъкър Карлсън.

Телевизионният водещ е първия западен представител на четвъртата власт, който води диалог на четири очи с Путин след началото на войната в Украйна през 2022 година

С началото на изявлението с Карлсън като че ли " губи визия " защо в действителност разговорят заради историческото и дълго пояснение на Путин. Президентът се впусна в историята на Русия и по какъв начин поради нея взима решението си да нахлуе в Украйна през февруари 2022 година

Карлсън изглеждаше леко сюрпризиран от дългото пояснение, като в един миг призна: " изгубвам визия къде в историята се намираме ". След логореята за Русия през XVII век той прибавя: " Не съм сигурен за какво това е от голяма важност за случилото се преди две години ".

НАТО

Спрямо тематиката за НАТО, Путин уточни, че по време на среща в Кремъл с отиващия си тогава президент на Съединени американски щати Бил Клинтън той го попитал: " Смятате ли, че в случай че Русия изиска да се причисли към НАТО, това ще се случи? ". Клинтън дал отговор: " Мисля, че да ". По-късно обаче двамата седнали на вечеря и Клинтън декларирал: " Говорих с моя екип. Не, това не е допустимо в този момент ".

" Можете да го попитате. Мисля, че той ще гледа нашето изявление, ще го удостовери ", разяснява още Путин.

Притиснат от Карлсън по въпроса дали би се включил към НАТО, Путин изясни: " Ако беше споделил " да ", щеше да стартира развой на доближаване и в последна сметка това можеше да се случи, в случай че бяхме видели някакво откровено предпочитание от страна на нашите сътрудници. Но това не се случи ".

Ep. 73 The Vladimir Putin Interview
— Tucker Carlson (@TuckerCarlson)

" Обещанието беше, че НАТО няма да се уголемява на изток. Но това се случи пет пъти. Имаше пет талази на разширение. Ние търпяхме всичко това. Опитвахме се да ги убедим. Казвахме: " Моля, не го правете ", разясни съветския президент.

Джордж Буш прокара разширението на НАТО през цяла Източна Европа до Украйна, твърди Путин и назова някогашния президент на Съединени американски щати " корав политик ".

" Петте талази на разширение - Балтийските страни, цяла Източна Европа и по този начин нататък. И в този момент всъщност - те пристигнаха и в Украйна ".

" В последна сметка през 2008 година, на срещата на върха в Букурещ те оповестиха, че вратите за присъединение на Украйна и Грузия към НАТО са отворени. Президентът Буш, а той е подобен мощен човек, мощен политик, както ми споделиха по-късно, упражни напън върху нас и ние трябваше да се съгласим. Това е неуместно ", разяснява президентът.

Китай

Западът се опасява повече от Китай, в сравнение с от Русия, счита Путин, като по думите му капацитетът на страната е " голям ". " Западът се опасява от мощен Китай повече, в сравнение с от мощна Русия, тъй като Русия има 150 млн. души, а популацията на Китай е 1,5 милиарда " " Икономиката там пораства скокообразно - с по 5% годишно. Преди беше даже повече, само че това е задоволително за Китай. Както се е изказал в миналото Бисмарк: капацитетите са най-важни. Потенциалът на Китай е голям ", разяснява Путин.

Крим

Президентът разиска евентуалното участие на Украйна в НАТО. Той уточни, че през 2014 година е имало " прелом " и че Украйна е " почнала да преследва тези, които не са приели преврата ".

" Те сътвориха опасност за Крим, който трябваше да вземем под наша отбрана ", съобщи съветският президент, визирайки противозаконното анексиране на Крим от Русия през 2014 година, което не е прието от по-голямата част от страните по света.

Путин също по този начин твърди, че Украйна е " почнала войната " в източната част на Донбас през 2014 година " с потреблението на самолети и артилерия против цивилни жители ". По това време Русия завзема елементи от украинския район и ги афишира за самостоятелни страни.

Путин съобщи: " Как можехме да не изразим угриженост за това, което се случва? От наша страна това би било немарливост. Просто политическото управление на Съединени американски щати ни тласна към границата, която не можехме да преминем, тъй като това можеше да погуби самата Русия " - прочут разказ на Путин, който нееднократно е заявявал, че самото битие на Русия е застрашено.

Войната в Украйна

Запитан за какво е почнал нашествието в Украйна, Путин съобщи, че е решил да предприеме дейности, откакто украинското управление " съобщи, че няма да извърши споразуменията от Минск ". Споразуменията от Минск имаха за цел да сложат завършек на войната в Донбас, която се водеше сред въоръжени съветски сепаратистки групи и въоръжените сили на Украйна.

Карлсън пита дали Путин се е опитал да беседва със Съединени американски щати по този въпрос и дали е дал да се разбере, че ще работи, в случай че Украйна бъде военизирана със сили на НАТО.

" Говорихме за това от самото начало. Обърнахме се към управлението на Съединени американски щати и европейските страни да спрат неотложно това развиване на събитията, да изпълнят споразуменията от Минск ", изясни съветският президент.

След това той съобщи, че Украйна е почнала първичната война през 2014 година - в която Русия нелегално анексира Крим.

" Ние не започнахме войната през 2022 година Това е опит тя да бъде спряна ", беше безапелационен Путин.

Карлсън пита дали съветският президент е постигнал задачите си по време на войната.

" Не. Все още не сме постигнали задачите си, тъй като една от тях е денацификацията ", отговори Путин, което е ясно обръщение, че Русия към момента не е подготвена да отстъпи в Украйна.

Путин нееднократно е упреквал Украйна, че е нацистка, макар че украинският президент е евреин.

Карлсън попита още: " Бихте ли се задоволили с територията, която имате в този момент? " Руският президент като че ли избегна въпроса и продължи да приказва за денацификация.

Запитан по кое време за финален път е разговарял с американския президент, Владимир Путин дава отговор: " Не мога да си спомня по кое време съм разговарял с него ". Притиснат още веднъж, съветският президент уточни: " Защо би трябвало да помня всичко? Имам си свои лични неща за извършване. Имаме вътрешнополитически каузи ".

След това той удостовери, че не е разговарял с Джо Байдън отпреди февруари 2022 година, когато стартира нашествието в Украйна. Карлсън пита Путин за какво не се е обадил на Байдън, с цел да " решат нещата ", на което съветският президент отговори: " Какво има да се взема решение? Ако в действителност желаете да спрете войната, би трябвало да спрете да доставяте оръжия. Тогава тя ще завърши в границите на няколко седмици ".

Руският президент отхвърли да желае да уголемява територията на страната или пък да праща войски в Полша. Путин съобщи, че би го направил единствено в случай че Полша нападне Русия, тъй като " ние нямаме интерес от Полша, Латвия или където и да било другаде ".

Карлсън уточни: " Аргументът е: " Той нахлу в Украйна. Той има териториални цели на целия континент ". А вие казвате недвусмислено, че нямате ". Путин още веднъж отхвърли и изрично съобщи, че това е " безусловно изключено ".

" Противоречи на здравия разсъдък да се замесваме в някаква световна война, а една такава ще докара цялото човечество до ръба на заличаването. Това е явно ", сподели президентът.

" Северен поток "

Карлсън попита: " Кой взриви " Северен поток "? ", на което Путин отговори: " Със сигурност вие ". Бившият водещ се пошегува, че е бил " ангажиран в този ден ".

Руският президент добави: " Вие персонално може да имате оправдание, само че Централно разузнавателно управление на САЩ няма такова ".

Запитан дали разполага с доказателства, че НАТО или Централно разузнавателно управление на САЩ стоят зад гърмежите, Путин съобщи, че " няма да встъпвам в детайлности ", само че би трябвало да се " търси някой, който има интерес и благоприятни условия ".

Журналистът на WSJ още е зад решетките в Русия

Руският президент беше запитан за репортера на Wall Street Journal Еван Гершкович, който е в съветски затвор от съвсем година. Съединени американски щати настояват, че той е арестуван непозволено по обвинявания в шпионаж. Карлсън пита дали Путин би бил податлив да освободи Гершкович " в символ на вашата честност ".

Президентът отговори: " Направихме толкоз доста жестове на благосклонност, че мисля, че към този момент ги изчерпахме. Никога не сме виждали някой да ни отвърне по сходен метод ".

Въпреки това той споделя, че " не изключва " връщането на журналиста, в случай че Съединени американски щати подхващат " реципрочни стъпки ".
" Готови сме да решим въпроса, само че има избрани условия, които се разискват по каналите на познавач службите. Вярвам, че може да бъде реализирано съглашение ", сподели Путин.

Преговори?

Карлсън пита Путин дали се тормози, че войната в Украйна " може да докара до нещо доста по-голямо и доста по-ужасно ".

Президентът отхвърли Русия да е отказала да беседва: " Готови сме да преговаряме ". Познатият израз на съветския президент се гледа с огромен песимизъм от западните страни.

" Трябва да кажете на настоящето украинско управление да спре и да седне на масата за договаряния, да анулира това неуместно разпореждане. Ние не сме отказали ", безапелационен беше Путин.

За това дали НАТО би трябвало да одобри съветския надзор над окупираните територии в Украйна Путин уточни, че ще бъде " невероятно " да се победят войските му на бойното поле.

" Досега се вдигаше звук и се чуваха възгласи за нанасяне на стратегическо проваляне на Русия на бойното поле. Но очевидно към този момент пачнаха да осъзнават, че това е мъчно постижимо, в случай че въобще е допустимо ", уточни той.

" Според мен това е невероятно. То в никакъв случай няма да се случи. Струва ми се, че в този момент ръководещите на Запад също са осъзнали това ".

Отношенията сред Русия и Украйна ще се " заздравят ", сподели още Путин.

" Тази безкрайна готовност в Украйна, нервността, вътрешните проблеми, рано или късно ще доведат до съглашение. Това несъмнено звучи необичайно, като се има поради сегашната обстановка. Но връзките сред двата народа по този начин или другояче ще бъдат възобновени. Това ще отнеме доста време, само че те ще се заздравят ", уточни Путин.

Илон Мъск

Путин похвали Илон Мъск като " доста интелигентен човек ", който може да помогне на света да откри безвреден метод за потребление на изкуствения разсъдък.

" Мисля, че няма по какъв начин да спрем Елон Мъск. Той ще направи това, което сметне за належащо. Въпреки това ще би трябвало да намерите някакъв общ език с него ", уточни президента.

" Мисля, че той е интелигентен човек. Така че ще би трябвало да постигнете съглашение с него, тъй като този процесът на ИИ би трябвало да бъде формализиран и зависещ на избрани правила ", съобщи президента.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР