Ние не сме органът, който контролира ценообразуването от независимите оператори

...
Ние не сме органът, който контролира ценообразуването от независимите оператори
Коментари Харесай

КЗК: Ние не контролираме ценообразуването на бензиностанциите

" Ние не сме органът, който управлява ценообразуването от самостоятелните оператори на бензиностанциите , ние проверяваме вероятно за секрети съглашения сред операторите и съперници, които фиксирайки избрани цени се мъчат да избягат от конкуренцията ". Това сподели заместник-председателят на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) Димитър Кюмюрджиев, съобщи БГНЕС.

Комисия за защита на конкуренцията реализира непрекъснат мониторинг върху сензитивните области.

„ От понеделник ние реализираме непрекъснат мониторинг върху по този начин наречените чувствителни области , фармацевтичните артикули, пазари за продажба на цимент, както и хранителни артикули. Тоест, ние следим и чакаме информация за непазарно държание. Подобно беше осъществено от някои бензиностанции, като беше получено известие за спекулативно повдигане на цената на горивата за консуматори. Ако ние преценим, че тази информация заслужава глоба от страна на регулатора, ние може да се самосезираме, само че тази информация би трябвало да е получена по благонадежден ред и да съдържа задоволително данни. Ценовият натурализъм не съставлява нарушаване на пазарните правила ”, сподели той.

Разследването е в начална фаза и занапред ще се разбере за какво „ Лукойл ” е сменил разпоредбите за търговия.

„ Лукойл ” е премахнал опцията на неговите клиенти на едро да получават количествена отстъпка съответстваща на количествата горива, които закупуват, като по този метод се ползва ценова преса. Комисия за защита на конкуренцията образува произвеждане. Ние започнахме да проверяваме този случай. Изпратихме въпроси до частниците на пазара и на този стадий сме в следствие, което е в доста първична фаза. Каква е повода „ Лукойл ” да смени разпоредбите за търговия е обект на следствие ”, добави той.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР