„Ние не сме животни. Животните са тези, които се продават“

...
„Ние не сме животни. Животните са тези, които се продават“
Коментари Харесай

Мексиканските момичета, продавани за булки: Ние не сме животни

„ Ние не сме животни. Животните са тези, които се продават “ добави Фелисиано пред Франс прес, Сега тя е на 23 години и живее в община Метлатонок в един от най-бедните региони на Мексико.Тя е едно от многото девойки от нейната общественост Микстек, жертва на остарялата традиция.

Днес сходни съглашения към момента се подписват в десетки общности в Гереро, само че нарастват апелите за преустановяване на практиката за продажба на девойките.

Плащанията, изисквани от родителите на булките варират от 2000 до 18 000 $, съобщaват поданици пред Франс прес.

„ Момичетата са изцяло уязвими. Новото им семейство ги поробва с домашен и селскостопански задания “, а от време на време " роднините ги насилсват полово ", сподели антропологът Абел Барера, шеф на Центъра за правата на индивида в планината Тлачинолан.

Поради „ възходящата неустановеност “ на тези общности, добави той, локалният обред на предците да се раздават девойки в подмяна на зестра от първия им цикъл е изгубен и девойките разкъства химена си сами.

Коренното население съставлява към 10 % от 126-милионното население на Мексико и съвсем 70 % живеят в беднотия, съгласно публични данни.

Повече от 94% от 19 000 поданици на Метлатонок нямат съществени такъми в домовете си, а близо 59% изпитват компликации да се изхранват, съгласно националния статистически институт INEGI.

Маурилия Хулио, която сега е на 61 години също е била продадена като дете. Тя е дала всичко допустимо от себе си, с цел да може и нейните дъщери да не споделят същата орис.

„ Карат да страдаш заради елементарния факт, че сте те купили “, сподели тя.

„ Много дами казват„ Ще продам щерка си за 110 000, 120 000 песо (5500–6000 долара), тъй като желая пари “, само че ми е доста мъчително да чуя, тъй като те са техни деца “, добави Маурилия.

Повече от 3000 девойки на възраст сред девет и 17 години са родили в Гереро предходната година, някои от тях са продадени съгласно публични данни.

„ Искаме това да се промени, само че хората споделят, че ще вършат, каквото си пожелаят, тъй като това са техните дъщери и никой не може да им заповядва “, сподели Виктор Морено, 29-годишен гражданин. „ Бихме желали някой да ни помогне, да се одобри закон, тъй че това да се промени “, добави той.

Морено се дами по същия метод и макар че не малтретира жена си, той се опълчва на традицията, защото е трябвало да се реалокира в Северно Мексико, с цел да работи като общ служащ, с цел да „ изплати “ брачната половинка си.

Бенито Мендоса, член на неправителствената организация Yo quiero, Yo puedo (Искам, Мога), организира семинари за повишение на осведомеността,

Той е на мнение, че родителите продават своите дъщери, с цел да може те самите да им изплатят положените грижи до момента.

За страдание, едвам към 300 души в региона са се съгласили да спрат традицията по информация на локален гражданин.

В България продажбата на млади девойки за булки също е присъща. Кратък документален филм от преди 3 години в Youtube демонстрира по какъв начин елементарно може да си вземеш младоженка от пазара. Видеото има близо 15 милиона гледания.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР