Ние не се месим в църковните дела. За първи път

...
Ние не се месим в църковните дела. За първи път
Коментари Харесай

Александър Сиди: БПЦ пое подадената от Македонската църква ръка

Ние не се месим в църковните каузи. За първи път имаме своя златен исторически късмет да бъдем оня водач на Балканите, който да сплотява останалите балкански нации. Това съобщи в студиото на " Още от деня " депутата от " Обединени патриоти " Александър Сиди. По думите му, сключването на контракта за добросъседство с Македония естествено беше продължено с молбата на Македонската православна черква към Българската патриаршия да одобри да бъде църква-майка и по този начин тя да помогне на своите духовни братя отвъд границата да бъдат приети като автокефална черква.

Според Александър Сиди, решението на БПЦ да поеме подадената ръка е вярно и е обикновено тя да се опита да убеди своите сестри православни църкви да одобряват в своето лоно една автокефална македонска черква. Гръцката патриаршия обаче излезе с остро писмо, в което упреква българските архиереи, че са взели неверно решение и се намесват във вътрешните работи на една сръбска православна черква.
Александър Сиди, народен представител от ПГ " Обединени патриоти ": " Т.е. отделя се още веднъж тази част от област Македония с нейните църковни каузи от лоното на майка България и се праща в Сърбия - нещо, което не е правилно изрично исторически. Това, което направи през днешния ден Гръцката православна черква е да сложи още веднъж въпроса и да сложи мястото на Македонската православна черква в лоното на Сръбската православна черква и това е безусловно неверно. Нека не забравяме, че тези епархии в Македонската православна черква с референдум са били присъединени към екзархията единствено преди столетие с решение на локалните миряни там ".
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР