Ние не чухме експертния дебат за промените в Конституцията и

...
Коментари Харесай

Атанас Радев пред Искра.бг: Ние не чухме експертния дебат за промените в Конституцията

„ Ние не чухме експертния спор за измененията в Конституцията и това до какво ще докара. Ние видяхме, че само експертният диалог течеше в едни дребни специалисти кръгове, които не доближиха до обществеността. И това няма своето разумно пояснение за това какво ще последва с измененията в Конституцията. “ 

Това разяснява пред Искра.бг политологът Атанас Радев във връзка с признатите промени в Конституцията

„ Ние не приказваме за правилата изобщо и за вкарването в главния закон. Ние сме се вкарали в едни конюнкурни въпроси. Първо имахме фиксация към основния прокурор. Впоследствие към президента Радев и неговите служебни кабинети и по-късно към Кирил Петков и неговото двойно поданство “ , уточни още той. 

Според специалиста е допустимо даже да се окажем в патова обстановка, в която да си вържем ръцете в дадени спешни обстановки . На въпрос на Искра.бг редно ли е служебните държавни управления да взимат решения, на които бяхме очевидци при последните, назначени от президента Румен Радев, той отговори:

„ Ако би трябвало да бъда почтен, във връзка с теорията, в обстановка, в която имаме един краткотраен кабинет, той се лимитира с настоящите въпроси. Но в обстановка, в която той се задържа по-дълго в изпълнителната власт, на него просто му се постанова да взима тези дълготрайни решения. Но тук разликата е, че у нас ние имаме не длъжностен кабинет, а президентски кабинет, който въпреки и за стеснен интервал от време е зависещ на волята на президента. “

Според Радев точно това е огромният въпрос, който не е останал изчистен – не е належащо да има промени в състава на служебния кабинет, а дали този длъжностен кабинет на нас продължава да ни би трябвало, или да бъде изцяло отстранен . Той внася дисбаланс в изпълнителната власт, поради на назначенията, които вършат служебните кабинети и по този метод президентът през тях. 

„ Служебните кабинети имат своята роля и място в българския преход,, само че мисля, че би трябвало да не престават да си работят кабинетите в оставка, които имат ограничавания, които не им разрешават да вършат съответни неща, както е в Испания и Словения “ , изясни още политологът. 

Той уточни още, че неимоверно политическият акт за на президента за сезиране на Конституционния съд би трябвало да се случи поради малко противоречивите промени във връзка с Конституцията. Радев акцентира, че той не може да каже дали конституционните съдии ще върнат текстовете, или не. Но Емилия Друмева твърди, че измененията за служебните кабинети касаят дизайна на президентската институция и това трансформира нейния образ. 

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР