Ние настояваме за съдебна реформа, включително за механизъм за разследване

...
Ние настояваме за съдебна реформа, включително за механизъм за разследване
Коментари Харесай

Кристиан Вигенин: Благодарение на БСП парламентът прие безплатни учебници до 12-ти клас

Ние настояваме за правосъдна промяна, в това число за механизъм за следствие на основния прокурор, от години. Това не е нова тематика, слагаме я доста преди “Продължаваме смяната “ да се появят на терена, преди “Демократична България “ да станат част от Народното събрание. Но логиката демонстрира, че за един отиващ си парламент, който не може да образува държавно управление, за едно отиващо си служебно държавно управление – би било нелогично да вършат такава дълбока промяна, която изисква по-сериозно осмисляне. “  Това съобщи зам.-председателят на Народното събрание и зам.-председател на Българска социалистическа партия Кристиан Вигенин в ефира на Българска национална телевизия.
В предаването “Референдум “ той изясни, че левицата е подготвена един от първите законопроекти в новото Народно заседание да бъде точно смяната в Наказателно-процесуален кодекс. „ Нека не вършим агитация. Не мисля, че два месеца, колкото остават до идващите избори, ще трансформират толкоз картината в България “, съобщи социалистът и добави, че виновност за неприетите на второ четене текстове има и Министерски съвет, който е внесъл своя законопроект сред Коледа и Нова година.
Според Вигенин огромна част от разногласията сред партиите сега нямаше да ги има, в случай че не беше забавена процедурата по връчването на мандатите. „ Тя беше продължена до степен, която е на ръба на нарушаване на Конституцията. Така че удължаването на живота на това Народно заседание роди спомагателни спорове, които в този момент не престават и в акцията “, счита той.
Социалистът напомни, че служебното държавно управление не внесе бюджет за 2023 година и подобен най-вероятно ще се одобри чак в края на юли. „ Затова още едно хубаво нещо, което можем да свършим в това Народно събрание, е да се одобряват измененията в Кодекса на труда и да подсигуряваме минимална работна заплата от 850 лева “, съобщи той и напомни, че това предложение беше признато съвсем единомислещо на първо четене, само че по-късно неведнъж не беше допускано в дневния ред. „ Това е европейска политика. Бюджетът и компаниите могат да си го разрешат това “, добави Вигенин.
Като образци за положителни оферти на левицата, които този парламент одобри, той добави безплатните учебници до 12-ти клас, както и помощта от 300 лева за децата от 1-ви да 4-ти клас.
„ Този парламент взе и доста неверни решения по повод оръжията за Украйна и покупката на самолети “, съобщи той и напомни така наречен “коалиция на войната “, която вкара България в листата със страните, които дават военна помощ.
По тематиката с Еврозоната Вигенин означи, че първо би трябвало да се видят преимуществата, факторите, както и по кое време е моментът това да се случи. „ Дали от 1-ви януари или малко по-нататък. Тепърва би трябвало да проведем дебата за икономическите изгоди и изгодите за хората от влизането в Еврозоната “, добави зам.-председателят на Българска социалистическа партия.
Според социалиста направените промени в Изборния кодекс дават опция на всеки български жител да избере по какъв начин да упражни правото си на глас. Вигенин се обърна и към хората, които занапред декларират, че няма да гласоподават на идните избори: „ Нека да размислят и да дадат късмет на един мощно показан парламент да поеме отговорност за бъдещето на страната. “
„ Българска социалистическа партия следваше своята стратегия и политика за обществена, обективна и сигурна страна. Това ще бъда нашата тактика, това са нашите цели “, съобщи той и добави: „ Показахме диалогичност, опитахме се по доста въпроси да търсим единодушие. Надявам се хората да го оценят и в идващия парламент да бъдем един положителен фактор “, заключи Кристиан Вигенин.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР