Ние настоявахме коалиционното правителство да се договори с двустранни споразумения

...
Ние настоявахме коалиционното правителство да се договори с двустранни споразумения
Коментари Харесай

Христо Иванов: Главното за новото управление е, че е първото след Борисов

Ние настоявахме съдружното държавно управление да се контракти с двустранни съглашения сред мандотоносителя " Продължаваме промяната " (ПП) и трите останали партии, сподели съпредседателят на " Демократична България " Христо Иванов. бе подписано късно в петък от Политическа партия поотделно с Българска социалистическа партия, " ИТН " и Демократична България, а в събота претендентът за министър председател Кирил Петков получи от президента мандат за сформиране на държавно управление и го.

Парламентът ще гласоподава новото държавно управление на изключително съвещание в понеделник.

" Форматът на сключване на съглашението - на база на двустранни съглашения, е нещо, което ние предложихме. Това отразява логиката на образуване на тази структура - има мандатоносител, който е формирал обединението въз основата на двустранни договаряния . Мандатоносителят договаря изискванията, при които получава поддръжка от съответната друга политическа групировка ", изясни в неделя пред БНР Христо Иванов.

Според него това ръководство ще е мъчно и може да се окаже с временен темперамент :

" То ще бъде структура - изключение, която да е мост сред епохата на Бойко Борисов и новата политическа структура. Основната характерност на това ръководство е, че е първото след Бойко Борисов . Тепърва ще проличи какъв ще е новият политически пейзаж. Затова приказвам за временен темперамент. Той може да проличи след локалните избори ".

Във връзка с избора на министри за новия кабинет Христо Иванов уточни, че мандатоносителят, с цел да реализира болшинство, се е налагало да приема вреди .

" Ако съветниците в министерствата се държат като надзорници без потребна функционалност, един политически кабинет има способи да ги изолира. Нашата тактика ще бъде това да са потребни хора, потребни като координатори сред екипа и нас, предвид на образуване на общо единодушие по политики. Министърът Х не може самичък да си прокара дневния ред през Народното събрание, в случай че няма поддръжка на цялото болшинство ", разясни Иванов и акцентира:

" Тук и в този момент би трябвало да реформираме прокуратурата, това е приоритет , за който няма да се съгласим да бъде анулиран и оставен за по-късно ".

Христо Иванов разясни, че промяната на службите е извънредно значим приоритет за Демократична България:

" Разбираме, че по време на служебното държавно управление трябваше да се създадат смени в изискване на неотложност. Назначаване на непрекъснати титуляри от служебно държавно управление съгласно нас не беше добра концепция . Трябва да се ребалансира секторът, с цел да има обезпечен парламентарен надзор върху него ".

" Коалицията не е лесна, само че допустима в името на възобновяване на парламентаризма в България , на това да се създаде стратегическата визия за развиването на страната за идващото десетилетие, с цел да минем на идващото равнище. През последните години останахме на опашката на Европейския съюз ", разяснява зам.-председателят на парламентарната група на " Демократична България " Атанас Славов пред БНР.

" Президентът има квота в този кабинет, изключително в бранша " сигурност ". Това единствено значи, че Народното събрание би трябвало да е в доста мощната си роля комисиите да реализират надзор и чуване във връзка с държавното управление в този бранш. И по Конституция президентът има своите пълномощия в тази сфера . Целият бранш сигурност и защита е споделена подготвеност сред изпълнителната власт и президента ".

" На законодателно равнище за прокуратурата могат да бъдат направени няколко неща. Да се лимитират пълномощията на прокуратурата отвън наказателния развой, така наречен контрол за правда . Възможността на прокуратурата да подменя компетентността и волята на конституционно определени и законни органи я трансформира в инструмент за злоупотреби и въздействия. Да се вкара обжалване на тези прокурорски актове, с които се отхвърля да се образува досъдебно произвеждане . Тази процедура на разтягане на прокурорски чадър върху основни хора в страната би трябвало да спре. Трябва да има някаква гаранция против прокурорския произвол . Конституционни промени ще трябват за по-съществената част - търсене на отчетност на основния прокурор ", разясни още Атанас Славов.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР