„Ние наричаме този вид любов култ“: Експерти за най-новото смущаващо проучване на поддръжниците на Тръмп

...
Както вече съм изследвал в поредица от разговори с експерта
Коментари Харесай

Както вече съм изследвал в поредица от разговори с експерта по култове и контрол над съзнанието Стивън Хасан, Доналд Тръмп се среща най-често, ако не всички характеристики на лидер на култ. Тръмп притежава изключителна власт над своите последователи, които подчиняват собствената си идентичност и воля на него. Той ги убеждава да отхвърлят собствените си представи за реалността и да се доверяват само на него и одобрените от него пратеници. До голяма степен те са загубили способността си да участват в това, което психолозите описват като „тестване на реалността“.

Снимката на Тръмп, направена в затвора на окръг Фултън в Атланта миналия четвъртък, е като изображение на убийствено ярост и бездънна жажда за отмъщение. Тръмп вече го е използвал, за да събере още пари за кампанията. По всяка вероятност предстоящите наказателни процеси срещу Тръмп само ще го направят по-популярен и могъщ сред основните му последователи, не по-малко.

Подобно на други култови движения, феноменът MAGA се корени в манипулация и психологическо насилие. Тръмп ефективно експлоатира страховете от смъртта и други екзистенциални страхове на своите последователи, представяйки себе си като техен единствен защитник и спасител. Култът MAGA е авторитарен, преследва самотни, социално изолирани и по друг начин уязвими хора и им осигурява усещане за ред, смисъл, общност и съдба.

Проучване, проведено от 16 до 18 август от CBS News /YouGov демонстрира колко силна продължава да бъде властта на Тръмп над неговите последователи. Голямо мнозинство от гласоподавателите републиканци смятат Тръмп за "честен и надежден", което би било смешно, ако не беше дълбоко тревожно. Освен това, „избирателите на Тръмп го смятат за източник на вярна информация, дори повече от други източници, включително консервативни медийни фигури, религиозни водачи и дори техните собствени приятели и семейство.“ На въпрос кой вярват, че им казва истината, 71% от избирателите на Тръмп са го избрали, повече от приятели и членове на семейството (63%), десни медийни коментатори (56%) и религиозни лидери (само 42%).

Отвъд числата експертът по психично здраве д-р Джъстин Франк, автор на бестселъра „Тръмп на дивана“, вижда трагично и жалко човешко измерение в анкетата на CBS News, както ми каза по имейл:

Това, което тази анкета не измерва или обяснява, е причината и следствието от дълбоката лоялност на основните поддръжници на Тръмп. Именно този фактор продължава да озадачава експертите и да поставя под съмнение всичко, което сме мислили, че знаем за американската политика и бъдещето на демокрацията. Как се стигна до тези стряскащи цифри?

Тръмп се докосва до конкретни нужди, които определени хора трябва да обичат и да се чувстват обичани в замяна. Хората, които смятат, че са били излъгани – независимо дали като деца или възрастни – копнеят за човек или група, на които да се доверят, на които да имат непоклатима вяра. Въпреки че смятам, че този тип сляпа лоялност към Тръмп е заблуда, това също е обичайно човешко преживяване. При някои хора това надделява върху иначе здравословното емоционално състояние, при което повечето от нас едновременно разбират, че авторитетните фигури могат да бъдат както възхитителни, така и разочароващи. Телевангелизаторите са в състояние да пленят и експлоатират своята уязвима публика по тази причина. Това е и причината (от мнозина, които не могат да си го позволят) да се наливат в хазната на Тръмп всеки път, когато бъде обвинен в ново престъпление.

Както написах в „Тръмп на дивана“, самият Доналд Тръмп се почувства излъган от родителите му, което го свързва още по-тясно с феновете му. Тръмп осигурява вида любов, за която жадуват, защото инстинктивно отговаря на тези несъзнателни нужди, отчасти защото самият той несъзнателно ги споделя.

Франк освен това предполага, че Тръмп „приканва майчината любов“ от много от своите последователи, които „са трогнати на дълбоко ниво от осъзнаването на неговата нужда, което ги привлича към него“:

В своите митинги той повтаря „повярвайте ми“ по начина, по който детето прави, когато лъже или се чувства необичано. Той бърза... да се нарисува като клеветена жертва. Той се превръща в някой, когото искат да защитят от нападение... [като] споделя чувството си за предателство с публиката си и психологически се слива с техните собствени истории на разочарование. Това, което се развива, е неспособност да се разграничи от идолизирания друг, което води до емоционална връзка, която е дълбока и вълнуваща за споделяне. За тези извън мистичната романтика на Тръмп тази безусловна любов няма смисъл. Ние наричаме този вид любов култ. Как може такъв явен лъжец и обвинен престъпник да бъде толкова възхитен?

Това, което не си спомняме, когато видим такъв култ в действие, казва Франк, е, че всички деца се стремят да защитават „образа на любимите им родители от неизбежните недоверия и наранявания, които създават дори най-добрите родители“:

Те правят това, като разделят ранните си преживявания на добри и лоши, черни и бяло. Това, което се развива, е копнеж за комфорт, подпомогнат от бинарно мислене, от фигура, която е само добра, въпреки всички доказателства за противното.

И така, ето ни като нация, объркана и разделена в мрака на нашите най-дълбоки страхове и нужди. Тръмп предлага на преданото си паство споделено чувство за цел и смисъл. Те са били подготвени да търсят навън някой, който да защити най-добрите им интереси и да осигури споделена вяра и подкрепа. Мисля, че може да не е възможно тези твърдоглави привърженици на Тръмп да открият, че това е опасна илюзия.

Също така попитах Джен Сенко, режисьор на документалния филм „The Brainwashing of My Dad“, за какви прозрения би могла да сподели тя относно резултатите от анкетата на CBS News относно властта на Тръмп над неговите последователи. Тя каза, че намира за „глупаво и влудяващо, че мнозина в телевизионните „новини“ изглеждат шокирани“ от констатациите на анкетата:

Живели ли са под скала? По-вероятно е да са живели в отричане, защото е много по-лесно, отколкото да приемат истината. ... Въпреки че много от нас разбират това сега, твърде малко се набляга на това как милиони американци са загубили ума си и са се превърнали в десни зомбита. Това са медиите, глупако! ... Като човек, който е видял надписа на стената преди десетилетия и е направил документален филм за това през 2016 г., това е особено разочароващо. Твърде много хора се смееха на Ръш Лимбо. Твърде много хора смятаха, че Fox News е легитимна „консервативна“ алтернатива на „либералните медии“. Твърде много хора не поставиха под съмнение баража на пропагандата по имейл (често излъчвана от мозъчни тръстове и маскирана като късчета мъдрост), подчертаваща отново и отново: демократите са лоши, демократите са зли. Демократите, а не истинските американци. Републиканците са всичко, което е добро и свято.

На Лимбо бе позволено да влезе в мрежата на въоръжените сили. Fox News все още е в него и се превърна в основна новинарска станция за автогари, летища, ресторанти, барове, лекарски кабинети. Когато хората се потопят в невярна информация, която се повтаря, логично е милиони от тях да се превърнат в „култивирани“ десни зомбита. Какво може да се направи по въпроса, оставям на специалистите. Кога Америка ще признае, че сме в информационна война? Това е, което ме тревожи всеки ден.

Бившият десен експерт Рич Логис беше потопен в TrumpWorld и движението MAGA в продължение на години, но успя да избяга. Той каза, че е „неопровержим факт“, че MAGA има етос, подобен на култ:

Знам това, защото някога бях доста дълбоко в заешката дупка на MAGA. Ако Тръмп беше спечелил през 2020 г., вероятно щях да навляза по-дълбоко в това, с шансове да избягам близо до нула.

Има две преобладаващи връзки, които свързват култа MAGA. Първият е, че Тръмп е всезнаещ, всемогъщ, мъченически спасител на Америка; някои вярват, че той е изпратен от Бог. (Имайте предвид, че Рон ДеСантис разкри тази ерес миналата година, в кампанията си за преизбиране.) Мъченичеството е последният етап от лидерството на култа и за тези в култа външният свят е този, който е измамен. Тези от тази първа категория са готови да видят през култа до огнения му край. Вторият е сред онези, които са ... политически травматизирани от своя свръхпартиен, паралитичен, параноичен светоглед, който демократи, социалисти, комунисти и марксисти отдавна са заговорничили да тиранично нарушават техните права и свободи. Познавах някои, които попадат в едната или и в двете категории.

Искате ли ежедневен преглед на всички новини и коментари, които Salon може да предложи? Абонирайте се за нашия сутрешен бюлетин, Интензивен курс.

Logis предполага, че избирателите на Тръмп не трябва да бъдат дехуманизирани „и са имали някои основателни мотивации да подкрепят Тръмп, въпреки че той е използвал тези опасения и страхове“:< /p>

Ние трябва, като нация, да изградим широк консенсус, че избирането на Тръмп е една от най-явните грешки в нашата история. Да признаем, когато грешим, е неестествен акт, но е възможен - и освобождаващ. Когато погледна назад към моето MAGA време, оставам зашеметен от нивото на политическа травма, което си нанесох; надеждата ми е, че другите ще започнат да разпознават собствената си травма, която до известна степен е била причинена от самите тях.

Единствената истинска надежда за събуждане или депрограмиране на членовете на култа MAGA, каза Logis , ще дойде от "огромни загуби на кандидати за MAGA през следващата година, нагоре и надолу в бюлетината. Въпреки че подобни загуби вероятно няма да "спасят" повечето гласоподаватели на MAGA, вероятно ще спасят някои - и "някои" се равняват на милиони американци."

Бившият републикански конгресмен Джо Уолш, сега водещ консерватор и защитник на демокрацията, който никога не е бил Тръмп, описа резултатите от социологическите проучвания на CBS News като „най-малко изненадващото нещо досега“. Завършвам тук с думите му на предупреждение:

Преди три години и половина, докато водех кампания в Де Мойн срещу Тръмп, помолих 40 души на опашка да влязат в митинг на Тръмп ако Доналд Тръмп някога е излъгал. Всичките 40 поддръжници на Тръмп казаха „не“, Доналд Тръмп никога не е лъгал. Знаех тогава и там, че основното ми предизвикателство срещу Тръмп е безнадеждно, но също така знаех тогава и там, че моята скоро бивша политическа партия също е безнадеждно изчезнала. Знаех тогава и там какво бях усетил през последните шест години: Републиканската партия е култ, култ, който прегръща авторитарността и отрича истината. И така, какво да правим по въпроса? Е, всички се събираме през 2024 г., за да победим този антидемократичен култ. Отново. Това е работа номер 1. Но другата ми работа е да продължавам да се опитвам да спасявам членове на култа към Тръмп. Това не е работа за всеки, но като човек, който е помогнал за създаването на култа и след това е избягал от култа, това е моята работа. Това е моето покаяние.

Прочетете повече

за безкрайната криза с Тръмп

Биографът предупреждава, че Тръмп ще превърне наказателния процес в цирк: „Той си въобразява себе си като Супермен“

„Тръмп е в последния етап от лидерството на култа“: Арестът в окръг Фултън повишава неговото „мъченичество“ на MAGA

Нашата обща болест: кризата с психичното здраве на Доналд Тръмп е проблем на Америка

Преглед на коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР