Ние кризата ще я изкараме, после, за да тръгне

...
 Ние кризата ще я изкараме, после, за да тръгне
Коментари Харесай

Борисов: България кандидатства за ERM II до края на април

" Ние рецесията ще я изкараме, след това, с цел да тръгне стопанската система, (в чакалнята на еврото - бел. ред.) ще има доста повече пари и аз ще подсигурявам този въпрос за България ", съобщи в петък министър председателят

© Надежда Чипева България възобновява напъните си за присъединение към валутно-курсовия механизъм ERM II (познат като чакалнята на еврозоната). Това заяви министър председателят Бойко Борисов в петък като от думите му стана ясно, че страната има желание да кандидатства до края на април макар рецесията към COVID-19. Така ръководещите се връщат към в началото заложените периоди, докато трябваше да са изпълнени всички задължения и най-много да се преодолени последните трудности - попълването на финансовия дефицит разпознат в ПИБ и Инвестбанк.

Преди няколко месеца Борисов самичък изиска темпото по пътя към еврото да бъде забавено и то в миг, в който страната беше на финалната права. Тогава надвиха опасенията, че този ход няма задоволително социална поддръжка. Сега министър председателят е размислил, като изрече самооценка, че се е огънал: " Тази рецесия ни сподели, че тези, които са в еврозоната и чакалнята ще разполагат с милиарди евро за възобновяване. Тези, които не са, ще теглят задължения и то на големи лихви ", изясни пред публицисти Борисов. Той изрази убеденост, че " освен ще бъдем признати, само че ще ни разрешат и суапови заплащания по-късно и ще се закачим за главния тръбопровод на Европейски Съюз ".

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики о принцип страните, които са във валутно-курсовия механизъм нямат достъп до инструментите на ЕЦБ. Още при започване на коронакризата обаче ЕЦБ даде суап линия от 24 милиарда евро на Датската централна банка за обезпечаване на еврова ликвидност при нужда. Дания от години е в ERM II, т.е. в случай че влезе в механизма, България евентуално също ще може да разчита на достъп до еврова ликвидност.

Остава ПИБ

" Имаме единствено едно изискване да осъществим и ще си го осъществим, неотложно освен това. Работи се по него ", съобщи Борисов. Вероятно той засяга капитализацията на Първа капиталова банка, където предишното лято при инспекциите на ЕЦБ бе установен дефицит от 263 млн. евро. От банката регистрираха отчасти свършена работа, само че плануваното набиране на 200 млн. лева през борсата беше блокирано от Комисията за финансов контрол през февруари. При сегашните условия на финансовите пазари пласирането на емисия акции ще е предизвикателство, а и периодите до края на април са непостижими за процедура по нарастване на капитала на обществена компания. Думите на премиера за неотложно осъществяване могат да се случат само посредством надзорна мярка от Българска народна банка, която би могла да предпише нарастване на капитала, в това число и под изискване че то бъде записано от съответно лице или лица и то по цена посочена от нея цена. Тогава периодите за привикване на общи събрания и другите разпореждания по Търговския закон и закона за общественото предложение на скъпи бумаги отпадат и интервенцията може да се организира стремително.

Другата финансова институция, която трябваше да попълни капитала си - Инвестбанк, преди дни разгласи, че е изпълнила това изискване предварително и даже е осигурила 1 млн. евро спомагателен финансов запас над търсените 51.8 млн. евро.

Срокът, в който двете банки би трябвало да са изпълнили проектите си за капитализация и те да бъдат импортирани за утвърждение от ЕЦБ изтича на 26 април.

Подадена ръка от Брюксел

" Аз не инцидентно преди да приказвам, съм говорел с президента на ЕЦБ Кристин Лагард, с нейните заместници, Горанов и Радев (финансовият министър и шефът на Българска народна банка - бел. ред) към този момент два дни работят с тях. Говорех с Валдис Домбровскис ", съобщи министър председателят в този момент. Изказването му може да се пояснява като намек, че в случай че страната реши казуса с капитализацията на ПИБ, ще получи зелена светлина за чакалнята на еврото, а евентуално и достъп и до част от инструментите за поддръжка на страните от еврозоната. Всъщност сигнали от Брюксел, че България има действителен късмет да влезе в ERM II и банковия съюз имаше още през февруари, преди Борисов да удари спирачка на процеса. Сега той съобщи, че не е трябвало да се огъва.

Той съобщи, че България ще бъде призната дружно с Хърватия, която е другата страна от района в напреднала фаза на осъществяване на своя проект за приемане на еврото. Все още обаче се чакат резултатите от стрес тестванията, които ЕЦБ организира на пет нейни банки и това би трябвало да стане по-скоро през май.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР