Ние изпълнихме нашите условия. През миналата година имахме интензивни и

...
Ние изпълнихме нашите условия. През миналата година имахме интензивни и
Коментари Харесай

Премиерът на РСМ обвини лидера на ВМРО-ДПМНЕ, че се е отметнал от заявеното пред Борисов и Петков

" Ние изпълнихме нашите условия. През предходната година имахме интензивни и тежки договаряния, с френското председателство, със прилежаща България. В тези договаряния се оказа, че имаме доста другари и получихме преговорна рамка с Европейски Съюз. Рамка за договаряния, в която имаме чист македонски език, доказан посредством контракта с Фронтекс и предпазена македонска еднаквост. В Скопие се ширеше нервност, хвърляха се коктейли Молотов към постройката на Министерството на външните работи. Ние изпълняваме отговорностите си в границите на преговорната рамка. И едно от изискванията е включването на други елементи на нации в нашата конституция, с изключение на към този момент вписаните. Освен българите ще влязат и черногорци и хървати и евреите ще бъдат препоръчани и така нататък За първи път в историята блокадата (на еврочленството на страната) не идва извън, а от вътрешната страна ", сподели Ковачевски, във връзка изказванията на Християн Мицкоски, че депутатите от ВМРО-ДПМНЕ няма да гласоподават промени в конституцията.

На въпрос дали ще има 80 депутати, колкото са нужни да гласоподават за конституционните промени, Ковачевски отговори, че е разумен оптимист, има вяра в постигането на задачата и работи за нея.

" Това е моментът, в който вратата за участие в Европейски Съюз е отворена. Не можем да бъдем заложници на кариерата на един човек. Този развой не е за един човек, една партия и едно държавно управление. Опозицията има опция да се включи в европейския фронт ", акцентира Ковачевски.

По думите му държавното управление е приело преговорната рамка, тъй като към този миг от ВМРО-ДПМНЕ са заявявали, че вписването на българите в конституцията не е проблем и биха го подкрепили. Това са твърдели и при срещите си в посолствата, след което са почнали и другите позиции на Мицкоски.

Ковачевски напомни думите на ръководителя на опозиционната партия пред тогавашния български министър председател Бойко Борисов. Отговаряйки на въпрос дали поддържа Договора за добросъседство Мицкоски отговори, че поддържа всичко, което е положително за страната.

" Когато Кирил Петков пристигна в Северна Македония имаше среща с Мицкоски и той сподели, че поддържа вписването на българите, с цел да каже след това, че не го приема, след това, че ще подаде оставка, в случай че някой от неговата парламентарна група гласоподава конституционните промени, след това накара депутатите си да създадат нотариално заверени заявления, че няма да гласоподават, след това сподели, че в случай че измененията са по хърватския модел на конституцията ще ги поддържат, с цел да каже най-после, че в този парламентарен състав няма да има конституционни промени. Това позиция ли е? ", разяснява Ковачевски.

В Северна Македония няма да има предварителни избори, безапелационен беше Димитър Ковачевски. Той е уверен, че конституционните промени ще бъдат показани в Народното събрание на страната преди лятото.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР