„Ние горим малко газ, употребяваме електроенергия от въглища, вода и

...
„Ние горим малко газ, употребяваме електроенергия от въглища, вода и
Коментари Харесай

Богомил Манчев: Дори да забраним износа на ток, цената му няма да спадне

„ Ние горим малко газ, използваме електрическа енергия от въглища, вода и ВЕИ, които създават към 60%, останалото е от АЕЦ „ Козлодуй “, сподели специалистът.

Според него „ сега е вярно да се изнася електрическа енергия “, тъй като даже АЕЦ „ Козлодуй “ да спре износа, творби от него ток ще бъде предлаган на борсата, там цената му няма да спадне. Освен това скокът дава опция на въглищните централи като Топлоелектрическа централа „ Марица Изток 2 “ покрият част от насъбраните задължения и да генерират облага.

„ Мораториумът е недостиг, който аз доста не го поддържам. Палиативно решение - ще подкрепим хората, които са на контролирания пазар, само че кой ще поддържа бюджетните организации и обществените институции като учебни заведения и детски градини, които следващата година отиват на свободния пазар на ток. Тях кой ще ги отбрани? Те не са бизнес “, съобщи Манчев.

Енергийно бедните фамилии в България, които са към 400 000, би трябвало да се поддържат с даването на киловатчасове, платени от страната, а не с пари. Заможните пък би трябвало да си поемат сметките за ток, счита Манчев.

По думите построяването на АЕЦ " Белене " към този момент не въпрос на възторг, а се трансформира в съществена нужда. Тези мощности би трябвало да заменят въглищните централи, които ще отидат в историята. Ако страната се ангажира, планът може да се осъществя до 2028 – 2029 година

Опасенията за отработеното нуклеарно гориво са неоснователни, тъй като това не е боклук, а суровина за генераторите от четвърто потомство, които работят с натрий и олово вместо вода, разяснява Манчев.

Цените на електричеството ще се възстановяват напролет следващата година, когато ще има спад на цената на природния газ, а водата от топенето на снеговете ще влезе във ВЕЦ-овете и ще понижи потреблението на въглища.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР