Ние, членовете на Националния изпълнителен комитет на НФСБ, изразяваме възмущението

...
Ние, членовете на Националния изпълнителен комитет на НФСБ, изразяваме възмущението
Коментари Харесай

НФСБ искат Радев да се извини, че при срещата си със Столтенберг у нас е говорил на английски език

" Ние, членовете на Националния изпълнителен комитет на НФСБ, показваме възмущението си от грубото тъпчене от Президента на Република България Румен Радев на чл.3 от Конституцията гласящ, че „ Официалният език в републиката е българския “. Така стартира декларация, посредством която НИК на Политическа партия НФСБ показват мнението си, по отношение на срещата на българския държавен глава с Генералния секретар на НАТО - Йенс Столтенберг, състояла се през вчерашния ден (01.03.19 г.) в Президентството на България. Недоволството на НФСБ е по отношение на това, че диалогът е извършен на британски език.
То какво още пишат от партията:
" Унизително, цинично и надменно! Като, че ли българското Президентство е трапезария в централата на НАТО! С държанието си Президентът Радев нарушава освен чл.3, само че и чл.36, ал.1 от Конституцията, който прокламира, че „ използването на българския език е право и обвързване на българските жители “. Езикът на един народ отразява неговото сърце, разсъдък и дух тъй като езикът е единствената форма, посредством която се материализира човешката мисъл. Винаги и за всеки народ той е заветен. С държанието си Президентът Радев унижи освен свещения език на Вазов, Ботев и Хайтов, " език заветен на нашите предци “, само че и целия български народ, който по Конституцията е предназначен да съставлява.
Унижи го за повторно, откакто позорно и гузно премълча назидателната тирада на съветския патрирах Кирил, тъкмо преди една година. Българският президент Румен Радев освен пренебрегва посочените конституционни правила, само че не помни, че според чл.92, ал.1 съставлява освен себе си, само че и Република България в интернационалните връзки, а затова и всички български жители. За нас, българските жители от НФСБ, е неприемливо да се нарушава Конституцията и тъкмо в навечерието на националния ни празник в българското президентство да се приказва на непознат език, без значение какъв.
Между другото, господин Радев, на какъв език, бихте посрещнали президента на република Турция Реджеп Тайип Ердоган? ", питат в умозаключение от Политическа партия НФСБ и упорстват " Президентът Румен Радев да се извини на българския народ за повторното неприлично и унизяващо нацията държание, поругало както свещения български език, по този начин и националното достолепие на всеки българин. Съзнавайки, че юридически мъчно бихме обосновали задоволителна тежест на нарушаването, с цел да желаеме премахване от служба на президента за нарушаване на Конституцията по чл.103 от главния ни закон, ние се обръщаме към главния пазител на законността в Прокуратурата, с искане да се произнесе по законосъобразността на дейностите на президента ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР