Ние, българските антифашисти, отново потвърждаваме нашата категорична позиция, че водената

...
Ние, българските антифашисти, отново потвърждаваме нашата категорична позиция, че водената
Коментари Харесай

ДЕКЛАРАЦИЯ НА БЪЛГАРСКИЯ АНТИФАШИСТКИ СЪЮЗ

Ние, българските антифашисти, още веднъж удостоверяваме нашата безапелационна позиция, че водената в продължение на три десетилетия нападателна война против Паметника на Съветската войска е път към давност на най-мрачните времена от ХХ век – Втората международна война! Път към давност на милионите жертви на фашизма и нацизма, умъртвявани в газовите камери на стотиците концентрационни лагери! Път към давност на решаващия принос на съветския народ и народите от някогашния Съюз на съветските социалистически републики – над 27 млн. жертви - за успеха във Втората международна война! За свободата на Европа, за мирното настояще и бъдеще на човечеството!

След неуспеха на ликвидационните викове на незначителна група от гневни русофоби, днес отново страната, в лицето на регионалната администрация на София, одобри срамен акт за неговото разглобяване под претекст, че имало опастност от раздробяване на фигурните композиции. Налагат се решения, целящи да ерозират българо-руските връзки. И то в миг, когато страната се ръководи от кабинет, в който идеологическите разлики и оценки за предишното са оставени встрани, с цел да се работи в името на България.

Ще напомним за следващ път, че издигнатият през 1954 година Паметник на Съветската войска съставлява висок образец за синтез на изкуствата. В неговия строеж и оформяне е вложена съзидателната сила на огромни български архитекти, скулптори и художници: Данко Митов, Борис Капитанов, Любен Нейков, Иван Васильов, Любомир Далчев, Васка Емануилова, Мара Георгиева, Борис Ангелушев, Иван Фунев и други. Че този монумент е предпазен с редица интернационалните и национални документи. Защитават го Европейската културна спогодба, Европейската харта за архитектурно завещание, Конвенцията за опазване на архитектурното завещание на Европа, Договорът за другарски връзки и съдействие сред Република България и Руската федерация от 1992 година, Съвместната декларация на президентите Георги Първанов и Владимир Путин от 2002 година, Законът за авторското право и сродните му права, Меморандумът за ръководство и прилагане на парка и Паметника на Съветската войска от 2006 година, подписан от кмета на София Бойко Борисов и регионалния шеф Тодор Модев и т. н.

И дано е ясно: Паметникът на Съветската войска ще остане в българската памет като най-свиден спомен за подвига на армията-победител във Втората международна война и антифашистката опозиция в България 1941-1944 година, които не позволиха от България да се лишават територии. Ще се резервира и като спомен за тези безчовечен беди, които могат да причинят фашизмът и неофашизмът. И поради които човечеството постоянно би трябвало да внимава!

ХОРА,БДЕТЕ!
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТАПромоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР