Ние, българите, сме неделима част от Европа не по милост,

...
Ние, българите, сме неделима част от Европа не по милост,
Коментари Харесай

Радев: Българите сме част от Европа не по милост, а по принос

Ние, българите, сме неделима част от Европа не по благосклонност, а по принос, означи президентът Румен Радев в словото си пред Народната библиотека, където е кулминационната точка на тържествата за 24 май в София.

" От България потеглят значими културни процеси в Европа - българската писменост, славянската словесност и богослужебна традиция и богомилството са вградени в културния код на континента. Затова ние, българите, сме неделима част от Европа не по благосклонност, а по принос; не за услуги, а поради заслуги и през днешния ден ние би трябвало да се гордеем с това “, сподели президентът.

„ На 24 май всички имаме мотив да почувстваме уюта на нашия роден език. В него се завръщаме като в собствен дом даже когато сме сами в мислите си или надалеч от родината. Да не забравяме, че ние живеем в езика и той посредством нас. Нека бдим над него, да го изговаряме с обич и да не пилеем думите. Нека през днешния ден, създавайки български език в нашите диалози, го вършим най-малко толкоз богат и експресивен, колкото наследения от нашите прародители ", означи президентът.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР