Нидерландското правителство обяви, че ще закрие консулството си в Санкт

...
Нидерландското правителство обяви, че ще закрие консулството си в Санкт
Коментари Харесай

Нидерландия експулсира руски дипломати и закрива представителство в Санкт Петербург

Нидерландското държавно управление разгласи, че ще закрие консулството си в Санкт Петербург и ще ограничи броя на съветските дипломати, работещи в съветското посолство в Хага. Руската комерсиална задача в Амстердам също ще бъде закрита. В събота нидерландският външен министър Вопке Хукстра съобщи, че това се прави поради непрекъснатите опити на Русия да внедри шпиони в дипломатическите среди.

" Русия продължава да се пробва да вкарва разследващи сътрудници в Нидерландия под прикритието на дипломати. Ние не можем и няма да позволим това ", съобщи в събота нидерландският външен министър Вопке Хукстра.

В същото време Русия отхвърля да издаде визи на нидерландски дипломати, които ще работят в консулството в Санкт Петербург или в посолството в Москва, което е и директен претекст консулство в Санкт Петербург да бъде закрито - дефицит на личен състав. Посолството на страната в Русия ще продължи да действа.

Нидерландските управляващи също по този начин подредиха да бъде закрито съветското комерсиално посланичество в Амстердам. Предполага се, че закриването ще е краткотрайно.

В изявление за публичната телевизия NOS Хукстра изясни, че решението за закриване на комерсиалното посланичество е " отговор на продължаващите нарушавания на интернационалните права на индивида ", за които е отговорна Русия. То няма да действа, до момента в който " Руската федерация не спре да нарушава възбраната за набези против цивилни жители и инфраструктура " в Украйна, съобщи външният министър. Русия продължава да отхвърля, че ударите ѝ са ориентирани против украински цивилни жители и цивилен обекти.

В изявлението Хукстра съобщи, че съгласно него към десетина съветски дипломати ще изоставен страната. Руското дипломатическо министерство към момента не е дало обстоен коментар. " Русия ще даде подобаващ отговор ", съобщи източник на организация ТАСС от съветското външно министерство.

През март предходната година, малко откакто стартира пълномащабната инвазия на Русия в Украйна, Нидерландия беше една от европейските страни, които изгониха към 50 съветски дипломати за два дни. Тогава Белгия разгласи експулсирането на 21 дипломати, Нидерландия - на 17, а Ирландия - на четирима. Чешката република и Северна Македония също експулсираха руснаци.

Правителствата обясниха това със подозренията за шпионаж от страна на дипломатическия личен състав. През същия месец полските управляващи сформираха лист на 45 съветски дипломати, обвинени в шпионаж.

Според нидерландски медии 58 съветски дипломати са траяли да работят в Нидерландия след експулсирането. В отговор Москва разгласи експулсирането на 15 холандски дипломатически чиновници, а договарянията за взаимно изпращане на нови чиновници на посолството не приключиха сполучливо.

Русия и европейските страни взаимно експулсираха дипломатите си през цялата минала година и изключително през март, след експлоадирането на войната. По неотдавнашни оценки на РБК през 2022 година разнообразни страни са изгонили 580 съветски дипломати, а Русия е върнала вкъщи 302 дипломатически чиновници от разнообразни страни.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР