Нидерландският премиер Марк Рюте обяви официално, че правителството му подава

...
Нидерландският премиер Марк Рюте обяви официално, че правителството му подава
Коментари Харесай

Правителството на Нидерландия падна заради спор за имиграцията

Нидерландският министър председател Марк Рюте разгласи публично, че държавното управление му подава оставка, откакто съдружните сътрудници в него не съумяха да реализират единодушие за стягане на имиграционната политика, съобщи Ройтерс, представено от Българска телеграфна агенция.

„ Не е загадка, че съдружните сътрудници имат различаващи се визии за имиграционната политика. За жал, през днешния ден би трябвало да заключим, че тези разлики станаха непреодолими. Затова ще връча на краля оставката на кабинета “, сподели министър-председателят Марк Рюте на излъчена онлайн по малкия екран конференция. „ За огромно страдание, такива са политическите действителности. “

Премиерът добави, че идната стъпка ще бъде да се свикат нови избори.

Кризата беше провокирана от гледище на консервативната Народна партия за независимост и народна власт (НПСД) на Рюте да се ограничи потокът от претенденти за леговище към Нидерландия, на което се опълчиха две от обединенията в четирипартийната му коалиция.

Тази седмица напрежението сред ръководещите се повиши неимоверно, откакто министър председателят изиска поддръжка за предложение да се ограничи влизането в Нидерландия на деца на бежанци от войни, които към този момент са в Нидерландия, и фамилиите на такива хора да би трябвало да чакат по минимум две години, преди да могат да се съберат.

Последното предложение преля чашата на търпението на двете по-малки политически сили в обединението Християнския съюз и либералите от партия „ Демократи-66 “ (Д66), което провокира блокаж в работата на кабинета.

Коалицията на Рюте ще остане на власт като службено държавно управление до съставянето на нов кабинет след изборите, развой, който поради фрагментирания нидерландски политически пейзаж нормално лишава месеци, отбелязва Ройтерс.

Осведомителната организация АНП съобщи, като се базира на локалната централна изборна комисия, че вотът ще бъде създаден доникъде на ноември.

В Нидерландия служебните държавни управления имат лимитирани пълномощия, само че Рюте съобщи, че това няма да повлияе на поддръжката на страната му за Украйна.

Нидерландската имиграционна политика поначало е една от най-строгите в Европа, само че под натиска на десните партии министър председателят от месеци търси способи да понижи още повече притока на претенденти за леговище.

Подадените за предходната година заявки за леговище в Нидерландия са над 46 000, което е нарастване с една трета на годишна база. Въз основа на тези данни държавното управление планува, че в края на тази година повишаването на този брой може да се окаже още по-голямо и молбите за за протекция да доближат до над 70 000 - и по този начин да бъде надминат върхът от 2015 година

Петдесет и шесет годишният Рюте е най-дълго управлявалият министър председател в нидерландската история, а на ниво Европейски Съюз е на второ място по този индикатор след унгарския си сътрудник Виктор Орбан. Очаква се Рюте да поведе партията си и на идващите избори.

Сегашната коалиция на Рюте, която пристигна на власт през януари предходната година, е неговото четвърто следващо държавно управление, откогато стана министър председател през октомври 2010 г.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР