Нидерландски съд осъди двама активисти за климата на два месеца

...
Нидерландски съд осъди двама активисти за климата на два месеца
Коментари Харесай

Екоактивисти отиват в затвора заради вандализъм с картина на Вермеер

Нидерландски съд осъди двама деятели за климата на два месеца затвор, единият от които условно, за това, че си разрешиха вандализъм във връзка с картината на Йоханес Вермеер " Момичето с перлената обица ", заяви осведомителната организация ANP.

Трима мъже на към четиридесет години от прилежаща Белгия бяха задържани предходната седмица след нападението против картината от 1665 година в градския музей " Маурицхюс ".

Двама деятели се залепили за картината и прилежащата стена, а различен наоколо излял нещо, което изглеждало като доматен сос от консервна кутия.

Музеят заяви, че творбата, която е въодушевила бестселър и холивудски филм, не е била развалена и на идващия ден още веднъж е била изложена.

Но съдът в Хага съобщи, че рамката и заобикалящата я част от стената са били развалени освен това, което доста хора считат за " шокиращо " деяние, заяви ANP.

" Всеки може да си показа крехкостта на такава картина и обстоятелството, че тя можеше да бъде изгубена ", цитира ANP думите на един от съдиите.

Първоначално прокурорите са поискали двамата мъже да бъдат лишени от независимост за четири месеца, от които два условно.

W. M., упрекнат, че е залепил главата си за стъклената рамка, защитаваща творбата на изкуството, твърди, че преди този момент е проучил деликатно рисковете от това, оповестява ANP.

П. Г. е снимал събитията.

Третият деятел, който изпразнил консервната кутия, ще бъде изправен пред съда в петък, заяви осведомителната организация.

Протестната акция против " Вермеер " е единствено последната от поредност сходни събития през последните седмици.

Миналия месец деятели за запазване на околната среда плиснаха доматена чорба върху " Слънчогледите " на Винсент ван Гог в Лондон, а други хвърлиха картофено пюре върху картина на Клод Моне в Германия. /БГНЕС, АФП
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР