Нидерландската евродепутатка Софи ин`т Велд критикува в изявление за румънското

...
Нидерландската евродепутатка Софи ин`т Велд критикува в изявление за румънското
Коментари Харесай

Холандска депутатка се срамува, че страната й е против Румъния в Шенген

Нидерландската евродепутатка Софи ин`т Велд подлага на критика в изказване за румънското радио Диджи ФМ решението на Народното събрание в Хага да се опълчи на присъединението на Румъния към зоната за свободно придвижване, съобщи Българска телеграфна агенция.

" Избраните парламентаристи имат право да гласоподават както желаят. Срамувам се от обстоятелството, че страната ми няма градивна политика, от обстоятелството, че блокира достъпа до Шенген без никаква причина и че дава уроци на други страни. Да, срамно е. Бих желала да видя страната си застанала отред, в опит да построи една нова Европа ", съобщи Софи ин`т Велд за Диджи ФМ.

Вчера точно тя заяви, че нидерландският парламент е приел резолюция, съгласно която страната не би трябвало да гласоподава за приемането на Румъния и България в Шенген.

Евродепутатката обърна внимание, че сходно решение ще помогне на екстремистките партии, по-специално на тези в Румъния и България.

" В България, Румъния и Холандия има националистически, популистки и екстремистки партии. Те имат еднакъв дневен ред на европейско ниво, принадлежат към едни и същи политически групи. Но на национално равнище те се конфронтират. Националистите в Нидерландия провокират у хората антиевропейски, антибългарски и антирумънски усеща. Ако съумеят да го създадат, националистите в Румъния да вземем за пример ще употребяват това, с цел да разсънят антиевропейски усеща измежду румънците. Това е доста цинично и считам, че е от значително значение виновните центристки политици да изградят обединена Европа. Това значи да поемете отговорност и да кажете: България и Румъния дават отговор на критериите, те би трябвало да бъдат признати в Шенген ", добави евродепутатът.

Коментарите идват, откакто Народното събрание в Хага одобри резолюция, с която желае от министър-председателя Марк Рюте да не гласоподава на съвещанието на Европейския съвет през декември за присъединението на Румъния към европейската зона за свободно придвижване. Холандските евродепутати показват високото равнище на корупция в нашата страна, макар че това не е аршин самичък по себе си, отбелязва румънското радио.

" Корупцията е проблем, само че той не е обвързван с влизането на Румъния и България в Шенген ", сподели Софи ин`т Велд. Тя предизвести държавното управление в Хага, че в този момент не е моментът да се натрупат електорални точки за сметка на европейското единение.

" Разбира се, че корупцията е проблем, само че той няма нищо общо с критериите за Шенген. Трябва ли да се борите с корупцията? Да, несъмнено! Но критериите за присъединение към Шенген са изпълнени. Затова би трябвало да ви бъде позволено да се присъедините към Шенген. Не може всякога да се измислят нови критерии и тъкмо това не се схваща от нидерландския парламент.

Смятам, че министър-председателят би трябвало да прояви водачество, само че се притеснявам, че той не прави задоволително поради вътрешната политика. Вие, България и Румъния, не получавате празен чек. Отговаряте на критериите за 2011 година Всички желаят европейска взаимност, европейско единение. Намираме се в разгара на безчет рецесии: война, енергийна рецесия, инфлация и така нататък Не е моментът да наддаваш пред гласоподавателите вкъщи за сметка на европейското единение ", съобщи Софи ин`т Велд пред Диджи ФМ.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР