Нидерландската банка АВN Аmrо обяви днес, че е постигнала споразумение

...
Нидерландската банка АВN Аmrо обяви днес, че е постигнала споразумение
Коментари Харесай

Нидерландска банка плаща половин милиард евро за прекратяване на разследване за пране на пари

Нидерландската банка АВN Аmrо разгласи през днешния ден, че е постигнала съглашение с локалната прокуратура, при което ще заплати 480 млн. евро на страната, с цел да бъде прекъснато следствие за пране на пари, съобщи Ройтерс.

Дотук се стигна, откакто през септември 2019 година прокуратурата упрекна ABN Amro, че не е направила задоволително в борбата с пране на пари в Нидерландия в интервала 2014-2020 година и че това е довело до корист от нейни клиенти.

От банката обявиха, че са се съгласили да платят санкция в размер на 300 млн. евро и да дадат 18 млн. евро „ отплата “, отразяваща „ сериозността, обсега и продължителността на откритите дефекти " в битката с изпирането на пари ”.

Прокуратурата заяви в изказване, че следствието й продължава и че трима някогашни членове на борда на банката са разпознати като обвинени, които „ на процедура са виновни за нарушване “ на  закона за прането на пари.

Разследването против ABN стартира единствено година, откакто най-голямата нидерландска банка ING заплати рекордните 775 млн. евро за преустановяване на сходно следствие.

Макар че в съглашението с ING се споделяше, че мениджърите на банката няма да бъдат преследвани, през декември предходната година нидерландски съд разпореди наказателно следствие за ролята на някогашният изпълнителен шеф на банката Ралф Хемерс в аферата.

„ Toвa cпopaзyмeниe бeлeжи ĸpaя нa бoлeзнeн и paзoчapoвaщ eпизoд зa АВN Аmrо ”, зaяви глaвният изпълнитeлeн диpeĸтop Poбъpт Cyaĸ. „ Уроците, които научихме от това прекарване, ни карат да продължим работата си като пазители за реализиране на по-безопасно общество и финансова система, която дава отговор на най-високите стандарти за честност “, добави той.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР